niedziela, 27 kwietnia 2014

Produkty tradycyjne Podlasia

Ostatni weekend kwietnia zarezerwowaliśmy na Wiosenne Targi Ogrodnicze w Szepietowie. Tam pomiędzy wystawcami wszelkich sadzonek, architektury ogrodowej, maszyn i narzędzi przydatnych na działkach, znalazły się stoiska z produktami tradycyjnymi naszego regionu. Nie sposób było nie kupić mrówkowca i makowca z Ejszeryszek (Suwalszczyzna), miodu z Sejneńszczyzny czy sera z Wiżajn i Korycina. 





































Ser koryciński Swojski (od 2005 r. wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi)


piątek, 25 kwietnia 2014

Tulipany

Uwielbiam tulipany. To piękne i dostojne kwiaty. Rosną prosto, dumnie. W zależności od nasłonecznienia i temperatury rozchylają (powyżej 15 stopni C)  lub stulają swoje jedwabiste płatki (poniżej 13 stopni C).  Przez ostatnie dwa tygodnie jeżdżę na działkę głównie po to, żeby je podziwiać. Każdego dnia rozwijają się coraz to inne ich odmiany, a ja cieszę nimi swoje oczy.






















































































































































sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanoc / Woskriesienje 2014

Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż.  Przygotowania do świąt prawie zakończone. W czasie uroczystego śniadania na stole będą tradycyjnie dominowały kolory wiosny: biały, żółty i soczysto-zielony.

Cieszę się, że w tym roku terminy obchodów katolickiej Wielkanocy i prawosławnej Paschy zbiegają się. Świętować więc będziemy normalnie - jeden raz, a nie jak zazwyczaj dwa razy to samo święto.


 Indycze jaja przebrane za zajączki




Pisanki wykonane przez panie pochodzące ze wsi Augustowo (powiat bielski)
PS  Pani Mirko, dziękuję :)


















Babka ze szpinakiem wykończona klasycznym lukrem




















Placek tortowy



















Sernik łaciaty na kakaowym spodzie




















Małe kółeczko tradycyjnie wędzonej kiełbaski (do święconki)




















Rzeżucha


















Babka pomarańczowa (z likierem pomarańczowym)

















niedziela, 13 kwietnia 2014

W kwietniu na działce

Tak wczesnej wiosny na Podlasiu dawno nie było. Jeszcze nie ma połowy kwietnia, a na działce kolorowo.


Szafirki




































Barwinek



















Pierwiosnki (prymule)















 




















Bratki




































 Tulipany




















































Stokrotki



















Gałązki świdośliwy



















Więcej zdjęć w dziale Działka

środa, 2 kwietnia 2014

Smażone tuszki nototenii

Rybą morską (z zimnych mórz Antarktyki) niedrogą, o wysokich walorach smakowych jest nototenia. Zaletą jej jest też niewątpliwie białe, chude mięso, które łatwo odchodzi (od niewielkiej ilości) ości. Można ją upiec w rękawie foliowym z dodatkiem przypraw i masła, ugotować na parze bądź usmażyć. Przed smażeniem warto rybę oprószyć mąką - ja tym razem użyłam do tego zmielone płatki owsiane. Danie zdrowe i nieskomplikowane. Przed jedzeniem koniecznie skropić sokiem z cytryny.



















Dokładniejszy przepis w dziale Potrawy z ryb