poniedziałek, 13 kwietnia 2015

XB

Na tegoroczną Wielkanoc prawosławną jednak upiekłam babę drożdżową. Wszystkim smakowała, choć nie przestrzegałam do końca babcinych zasad, takich jak, np. nieotwieranie drzwi do pomieszczenia, gdzie rosło ciasto drożdżowe, by nie zrobić najmniejszego przeciągu, czy układanie już upieczonych bab na poduszkach wysłanych lnianymi ściereczkami. Ponadto swoją babę upiekłam w formie z silikonu. Oj, by się babcia zdziwiła...





















PS  Przepis na babkę drożdżową w dziale  Wypieki i desery

sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanocne wypieki



Moje babcie (obie ze środkowego Podlasia) na Wielkanoc zawsze sporządzały paschę - potrawę z samodzielnie przyrządzonego, dobrze odciśniętego twarogu z dodatkiem surowych żółtek, cukru, masła i rodzynek; piekły w piecu drożdżowe baby oraz drożdżowe mazurki. Moje wypieki odbiegają od tych tradycyjnych. Dzisiaj zamiast paschy jest sernik, a baby i mazurki są nie na drożdżach.





 Sernik z masą truflową






















Baba z rumem i rodzynkami






































Przepisy w dziale Wypieki i desery