poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kawa z miętą, ciasto z miętą...



Zieleń i upały, które otaczają nas w czerwcu sprawiają, że mam ochotę na świeże, chłodzące smaki i zapachy, czyli między innymi na to co daje nam mięta. I tak, kiedy piekłam tradycyjny piegowaty placek dodałam do niego garść posiekanych listków mięty. Kilka listków dodałam też do zaparzonej kawy, a następnie przykryłam spodeczkiem, by jeszcze przez chwilę wysoka temperatura wyciągnęła pożądany aromat.I co? Wyszło ciekawie. Polecam!


























































PS  Tym razem użyłam mięty pieprzowej, którą mam na działce od wielu lat, ale następnym razem będę eksperymentować z innymi gatunkami, bowiem w tym roku zaopatrzyłam się na targach w Szepietowie w miętę o smaku pomarańczowym i truskawkowym.

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Na obiadokolację

Kiedy wraca się z pracy późno i jest się psychicznie i fizycznie zmęczoną to albo zamawia się gotowe danie typu pizza lub na szybko przygotowuje makaron z sosem. A jak jeszcze mamy świeże, zielone zioła to powstaje potrawa bardzo aromatyczna i jest nadzieja, że humor i siły wrócą...
































 lub
















Przepis na Spaghetti bolognese ze świeżym oregano i nadziewany makaron conchiglioni w dziale Potrawy mięsne