czwartek, 22 października 2015

Pstrąg w musztardzie i przyprawie z podlaskich Darów Natury


Na Podlasiu w Korycinie prężnie działa ziołowa firma, na którą składa się "Ziołowy Zakątek" oraz "Dary Natury". Od kilku lat systematycznie odwiedzam to ekologiczne gospodarstwo, gdzie z przyjemnością spaceruję po ogrodzie botanicznym, jem obiad w restauracji i zaopatruję się w przyprawy do potraw, przeróżne oleje tłoczone na zimno, herbatki ziołowe, czy jak ostatnio w ciasteczka żołędziowe. Jedną z moich ulubionych przypraw z Darów Natury jest Przyprawa pomidorowo - czosnkowa z czarnuszką. Najczęściej dodaję ją do jajecznicy, twarożku, zup, ..., a ostatnio do pstrąga.




piątek, 16 października 2015

Malinowe wariacje

Zbiór jesiennych malin był tego roku całkiem niezły i gdyby nie kilkudniowe przymrozki pewnie jeszcze byśmy mieli większe plony.
W każdym razie wrześniowe desery były głównie malinowe, a i słoiczków kilka trafiło do spiżarni. Eksperymentem i nowością w moich przetworach jest konfitura z malin i owoców goji.


Sernik na zimno z malinami i borówką amerykańską w galaretce































Deser 3-składnikowy: mus malinowy, mus jabłkowo-malinowy, masa z serka mascarpone i śmietany





























Konfitura z malin i owoców goji.