poniedziałek, 30 listopada 2015

Placki ziemniaczano-buraczane


My ludzie ze wschodu bardzo lubimy placki ziemniaczane. Potrawy z tartych kartofli to nasza specjalność. Dzisiaj proponuję Wam (jak na jesień przystało) bardziej kolorowy talerz - placki w dwóch wersjach.

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy i smażymy z połowy masy tradycyjne placki ziemniaczane. Do drugiej połowy masy dodajemy upieczony lub ugotowany wcześniej i starty na tarce o średnich oczkach burak oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Smażymy i zajadamy się, np. z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego;)




























Uwaga:  Przepisy na placki ziemniaczane w dziale Dania bezmięsne

wtorek, 3 listopada 2015

Podjadanie

Do moich słabości należy podjadanie między głównymi posiłkami. Szczególnie trudno mi się oprzeć, kiedy nadchodzą długie listopadowe wieczory i więcej czasu spędzam przed telewizorem ;(
Poniżej fotki tych zdrowszych przekąsek.


Wersja bezmięsna: fasolka szparagowa z sosem czosnkowym i nachosami




























Wersja mięsna: paseczki z piersi kurczaka, panierowane w sezamie