Dania bezmięsne

Fasolka szparagowa z sosem czosnkowym
(przekąska przed telewizor)





















  • ugotowana, najlepiej al dente, w małej ilości lekko osolonej wody lub na parze fasolka (u mnie bezłykowa fioletowa, która po ugotowaniu robi się zielona),
  • sos (z jogurtu greckiego, przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku i soli),
  • chipsy/nachosy

Uwaga: Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, ponieważ jest toksyczna.



Ser feta z nowalijkami
























  • ser feta,
  • młode listki sałaty (u mnie rzymskiej)
  • rzodkiewka,
  • ogórek,
  • świeże listki mięty
  • opcjonalnie sól morska, pieprz i jogurt grecki






Muffiny ziemniaczane





















Przygotować masę ziemniaczaną, jak na klasyczną babkę ziemniaczaną, upiec w foremkach do muffin (u mnie w formie z silikonu).


Przepis na babkę ziemniaczaną niżej. 


Na liściach szpinaku



















Bigos z cukinii






















  •  4 średnie cukinie,
  • olej rzepakowy,
  • 1-2 marchewki,
  • pomidory w puszce lub ok. 100g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka vegety lub uniwersalnej przyprawy warzywnej,
  • sól, pieprz lub ostra papryka do smaku,
  • ewentualnie (w wersji wiejskiej) trochę dobrej kiełbasy




Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, pokroić na cienkie plasterki. Do garnka wlać olej, tak aby pokrył dno, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić marchew i startą cukinię. Trochę wszystko razem podsmażyć lekko mieszając. Następnie dodać pomidory, przyprawy, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut.


Smak potrawy niewątpliwie poprawi dodatek podsmażonej dobrej kiełbasy.





Ser camembert z wstążkami cukinii 
i pomidorkami koktajlowymi























  • 2 młode cukinie,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 krążek sera camembert,
  • sól, pieprz i/lub inne ulubione przyprawy
 
Cukinię obrać, ściąć piętki, za pomocą obieraka pociąć wzdłuż na wstążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę przesmażyć, wrzucić cukinię, a po kilku minutach dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki. Wszystko razem jeszcze chwilę poddusić, dodać przyprawy, po czym warzywa zsunąć na obwód patelni, a na środek położyć ser. Kiedy się nieco podsmaży, należy go obrócić i całość przykryć pokrywką.  Po ok. 3 minutach danie przełożyć na talerz, posypać zieleniną.






Pieczone placki z serem feta




















  • 1 szklanka mąki żytniej (chlebowej),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki dowolnych otrębów (u mnie owsianych),
  • 1/3 kostki masła lub smalcu,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 150 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 żółtka, 
  • opcjonalnie ulubione przyprawy,
  • twardy ser żółty do posypania


Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść. Otrzymane ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką. Powycinać filiżanką lub inną foremką okrągłe placuszki. Posypać startym serem, ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.












































Leczo z pieczarkami (ragout)























  • 1-2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 świeże obrane ze skórki pomidory,
  • 1 duża papryka,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • ostra papryka w proszku do smaku,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie tymianek/szczypiorek


Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wsypać słodką paprykę, dodać obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyć przez kilka minut, aż wszystko lekko odparuje. Następnie wrzucić pokrojone na drobne kawałki pomidory oraz pokrojoną w kostkę słodką i ostrą papryczkę, chwilę poddusić, wlać zawartość puszki z sosem pomidorowym, doprawić do smaku solą i ostrą papryką w proszku i jeszcze chwilę pogotować. Całość możemy posypać świeżym tymiankiem i/lub szczypiorkiem. Podawać z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie, np. z grzanką.

























Ziemniaki (puree) w kolorze zielonym




















  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • ok. 25 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku
W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko go przesmażyć, wrzucić szpinak. Wszystko razem poddusić, odparowując wodę za szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przerzucić do nich szpinak z patelni i całość dokładnie poprzeciskać praską na jednolitą masę. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej rzadkie puree, należy dolać ciepłego mleka.








































Babka ziemniaczana z salami





















  • ok. 2,5 kg ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • 2-3 cebule (u mnie czerwone),
  • opcjonalnie 1 mała marchewka,
  • 10 dag salami,
  • 1 łyżka kaszy manny, 
  • opcjonalnie ok. 1/2 szklanki gorącego mleka,
  • ok. 3/4 szklanki oleju,
  • sól, pieprz czarny i ziołowy lub przyprawa do ziemniaków,
  • ok. 5 dag masła klarowanego

Na patelnię wlać olej, zeszklić na nim pokrojoną na kostkę cebulę, marchewkę i salami, odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na miazgę. Odsączyć z nich trochę powstałego soku (nie wyciskać), wbić jaja, wsypać kaszę, dodać przyprawy i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać z patelni podsmażoną cebulę z salami i ponownie wymieszać. Powstałą masę wylać do silikonowej formy (lub innej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), wierzch posypać wiórkami masła klarowanego (masło powoduje, że babka ładnie pachnie, a jej powierzchnia jest rumiana i chrupiąca). Piec 1 godz. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Pierwszego dnia podawać gorącą, następnego odsmażaną.


Uwaga: Jeżeli ziemniaki są młode i/lub po starciu są bardzo rzadkie, można dodać jeszcze
1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodatek mleka sprawi, że babka nie pociemnieje.



 





Risotto z suszonymi pomidorami





















  • 1 szklanka ryżu (najlepiej Arborio lub Carnaroli),
  • 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 75 ml białego wytrawnego wina,
  • 80g masła klarowanego (Mlekowita 99,8 %),
  • 1 cebula szalotka,
  • 1-2  ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • 60g świeżo startego parmezanu,
  • kilka suszonych pomidorów (w oliwie),
  • 50g zwykłego masła 82% (ma być zimne),
  • sól, pieprz do smaku

Do wysokiej patelni lub garnka o grubym dnie wrzucić masło klarowane i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać ryż i dalej smażyć mieszając drewnianą łyżką aż ryż pokryje się masłem. Wlać wino i dalej od czasu do czasu mieszać. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać stopniowo po 1 chochelce gorący bulion i mieszając gotować aż ten również cały się wchłonie. Następnie dodać śmietanę, pokrojone suszone pomidory, połowę startego parmezanu, pokrojone w kostkę schłodzone masło - delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyłożyć na talerze, posypać pozostałym startym parmezanem. Jeżeli sytuacja pozwala, nalać sobie kieliszek białego wina.

Uwaga: Najsmaczniejsze jest gorące.






Drożdżowe racuchy (wigilijne pampuchy)




















  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder z wanilią (użyłam 2 torebek Cukru z prawdziwą wanilią KOTANYI)

Do dużego kubka włożyć drożdże, zalać ciepłą wodą, wymieszać. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wlać mleko, olej, na końcu drożdże z wodą i wszystko dokładnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Wrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozpocząć smażenie. Na patelnię wlać olej na wysokość ok. 3 cm, rozgrzać go, po czym maczać łyżkę w oleju lub wodzie i nabierać nią porcje ciasta. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Proces smażenia powinien odbywać się na niezbyt wysokim ogniu, bo pampuchy zbyt szybko się zarumienią, a w środku będą surowe.





Sznycle z kani






  • 3 świeże lub suszone kapelusze kani (u mnie były połówki suszonych),
  • ok. 1/3 szklanki mąki żytniej,
  • 2 rozmącone jaja,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • ewentualnie ostry tarty ser

 Świeże kanie oczyścić, suszone namoczyć wcześniej w ciepłej przegotowanej wodzie (dość krótko), osuszyć na papierowym ręczniku, lekko osolić, popieprzyć, otaczać w mące, a następnie zanurzać w rozmąconych,  osolonych jajach i wkładać na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Smażyć obrumieniając z obu stron. Wyłożyć na półmisek i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Przed podaniem warto suto posypać utartym serem i posiekaną zieleniną.





Pieczone pierogi z kapustą, cebulą 
i grzybami







































Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (typ 500 lub luksusowa),
  • 0,5 szklanki mąki chlebowej,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:

  • ok. 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 2-3 obrane cebule,
  • kilka grzybów suszonych, wcześniej namoczonych,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia


Najpierw przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozdrobnić. Do wysokiej patelni lub garnka o grubym dnie wlać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko zeszklić. Następnie dodać kapustę i grzyby, jeszcze chwilę posmażyć bez przerwy mieszając. Warzywa podlać odrobiną bulionu warzywnego lub wodą, dodać przyprawy, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 25 minut. Wystudzić.

Dwa rodzaje mąki i sól wysypać na blat, dodać tłuszcze, posiekać dokładnie nożem, dodać śmietanę, a na nią wsypać proszek do pieczenia. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 5 mm i wycinać niezbyt małe koła, np. spodeczkiem. Na każde koło nałożyć nadzienie, złożyć je na pół, zlepić brzegi. Ułożyć pierożki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, upiec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Uwaga: Jeżeli ktoś lubi, można przed pieczeniem posmarować pierogi rozmąconym jajem i posypać kminkiem.






Postniczki (drożdżowa przekąska)







  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 3-4 dag drożdży,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajo,
  • szczypta soli,
  • 3 cebule (ja użyłam czerwone)
  • ok. 1/2 szkl. oleju lub 4 łyżki smalcu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jajo do posmarowania


Mąkę przesiać do miski. Wlać do niej drożdże rozkruszone i rozmieszane w śmietanie, wbić jajo, dodać szczyptę soli. Całość wyrobić, odstawić na czas przygotowania nadzienia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju lub smalcu. Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra formując prostokąt. Na cieście rozsmarować cienką warstwą cebulę, posypać solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, ciasno zwinąć jak roladę. Pokrajać ukośnie na porcje o grubości ok 1,5 cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem lub rozkłóconym całym jajem. Piec w piekarniku w tem. 200 stopni na rumiano.




















Uwaga: Postniczki po upieczeniu warto posypać tartym serem i/lub polać odrobiną keczupu.
Te na zdjęciu oprószone są Corregio.




Placki ziemniaczane

Tradycyjne...



















lub duże (o średnicy patelni)



































Ok. 1,5 kg ziemniaków i 1 cebulę, zetrzeć na tarce na jak najdrobniejszą miazgę, dodać 2 jaja,
1-2 łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie placki z obu stron na rumiano. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.

Uwaga: Dodanie cebuli nie tylko poprawia smak, ale także sprawia, że masa ziemniaczana ma ładny jasny kolor. Jeżeli jednak cebuli nie dodamy to warto dodać łyżkę śmietany lub mleka, co zapobiegnie ciemnieniu startych ziemniaków.




Placki ziemniaczano-buraczane























 


Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy i smażymy z połowy masy tradycyjne placki ziemniaczane, np. wg przepisu powyżej. Do drugiej połowy masy dodajemy upieczony lub ugotowany wcześniej i starty na tarce o średnich oczkach burak oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Smażymy i zajadamy się, np. z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego;)




Placki z dyni i jabłek





  • ok. 500g miąższu dyni,
  • 2 jabłka,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki kefiru lub mleka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • ewentualnie rodzynki namoczone w rumie,
  • masło klarowane lub olej do smażenia


Dynię i jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do otrzymanej papki dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozgrzać na patelni olej lub masło klarowane i smażyć cienkie placuszki. Podawać z jogurtem, śmietaną lub powidłami.























Rolada omletowa z orzechami





















    • 5-6 jaj,
    • 1/2 szklanki mleka,
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 garści posiekanych orzechów włoskich,
    • sól
    • masło klarowane do smażenia
      Do miski wbić jaja, dodać mleko, przesianą mąkę i sól, wszystko ubić rózgą, tak aby nie było grudek. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać na nią porcję masy jajecznej, tak aby pokryła cienką warstwą całą powierzchnię, smażyć na średnim ogniu. Gdy spód się przyrumieni, a powierzchnia jaj się zetnie i będzie szklista, za pomocą łopatek zwinąć omlet w rulon i zsunąć na brzeg patelni (pierwszy omlet zwija się najtrudniej). Na pozostałą powierzchnię patelni dorzucić masło, wylać kolejną porcję masy, posypać posiekanymi orzechami i kiedy jaja się zetną, na ten pierwszy zrolowany omlet nawinąć drugi. Dalej postępować analogicznie do skończenia się masy jajecznej. Po usmażeniu ostatniej warstwy, zmniejszyć ogień do minimalnego, przykryć pokrywką i potrzymać chwilę, by rolada się dopiekła.

      Kroić w ukośne plastry. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem.























      Gołąbki z kaszą i grzybami




















        1 główka kapusty najlepiej o luźno związanych liściach,
        40 dag dowolnych grzybów,
        1 szklanka kaszy jęczmiennej,
        1 jajo,
        2-3 cebule,
        2 łyżki posiekanej naci pietruszki,
        łodyga lubczyku,
        sól, pieprz do smaku,
        olej rzepakowy


          Kapustę oczyścić, wykroić głąb, obgotować, wkładając do rondla z wrzącą, osoloną wodą. Gdy liście nieco zmiękną, odcedzić, ostudzić, pooddzielać je, usunąć z nich zgrubienia. Kaszę ugotować na sypko, lekko przestudzić. Grzyby i cebulę usmażyć, poddusić razem pod pokrywką, a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać i wymieszać z kaszą, jajem, pietruszką oraz przyprawami. Otrzymane nadzienie nakładać na liście kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć ścisło, układać w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć lekko solą i pieprzem, dodać łodygę lubczyku, skropić lekko olejem, podlać wodą lub bulionem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości.


          Placki z cukinią i jabłkami














          • 2 jaja, 
          • 1 duży jogurt lub kefir, 
          • 1 szklanka mąki, 
          • szczypta soli, 
          • 1 łyżka cukru, 
          • 1 starta na tarce o dużych oczkach średnia cukinia, 
          • 2 starte na dużych oczkach jabłka 

          Jaja, jogurt, cukier, sól ubić rózgą lub mikserem. Dodać przesianą mąkę i ubić na masę bez grudek tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać trochę wody (najlepiej mineralnej). Na koniec dodać startą cukinię i jabłka, wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z konfiturą, miodem lub obficie posypać cukrem pudrem.

          Uwaga: Placuszki są delikatne, więc należy je przewracać ostrożnie, bo łatwo się rwą.




           Placki ziemniaczano - cukiniowe


           


          • ok. 1,5kg ziemniaków,
          • 1 średnia cukinia,
          • 1 średnia cebula,
          • 1 duże jajo,
          • 1-2 łyżki mąki,
          • sól, przyprawa do ziemniaków, lub pieprz ziołowy


          Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce (ja robię to za pomocą przystawki do warzyw przykręconej do maszynki do mielenia), dodać jajo, mąkę i przyprawy, wymieszać łyżką drewnianą. Rozgrzać olej rzepakowy, smażyć na nim cienkie placki do zrumienienia z obu stron.




















           Babka z ziemniaków i cukinii





           












          • ok. 2 kg ziemniaków,
          • 2-3 cukinie,
          • 2 jaja,
          • 2 łyżki mąki,
          • 1 duża cebula,
          • sól, pieprz ziołowy do smaku,
          • ok. 200 ml oleju lub kostka smalcu

          Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jaja, mąkę, przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebulka z tłuszczem lekko przestygnie wlać ją do masy ziemniaczano-cukiniowej i wszystko razem wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Całość przelać do foremek silikonowych lub innej natłuszczonej formy i piec ok. 1 godz. 15 minut w tem. 180 stopni.





          Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym




















          • 200 g makaronu, np. 2-jajecznego Bartolini
          • 3 łyżki oliwy lub oleju,
          • 3 ząbki czosnku,
          • 250g świeżego szpinaku,
          • 1 łyżka śmietany, np. tzw. do zupy,
          • 100 g sera pleśniowego, np. Błękitny Lazur
          • pieprz i sól do smaku,
          • opcjonalnie uprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub orzeszki pini


          Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie obrany, rozgnieciony i posiekany czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć (po ok.1 min.), wrzucamy szpinak (większe listki rwiemy), dusimy go mieszając ok. 2 min. aż zwiędnie. Do gorącego szpinaku dodajemy 1 łyżkę śmietany i pokruszony lub starty na tarce o grubych oczkach ser pleśniowy. Dusimy jeszcze chwilkę, aż ser się zacznie rozpuszczać. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Do sosu wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika lub orzeszkami pini.


          Lekko zmodyfikowana wersja (bardziej wyrazista w smaku)
          Makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym





















          Do tej wersji użyłam makaronu z mąki pełnoziarnistej penne. Czosnek usmażyłam na maśle klarowanym. Zamiast świeżego szpinaku użyłam mrożonego rozdrobnionego, a połączony z podduszonym szpinakiem ser to Gorgonzola. Ponadto do szpinakowo-serowej masy dodałam pokrojone suszone pomidory. Soli do sosu nie dodawałam.




          Przystawka z pomidorów i mozzarelli




















          • ser mozzarella,
          • pomidory,
          • liście świeżego szpinaku,
          • oliwa,
          • oliwki,
          • bazylia,
          • kapary,
          • sól,
          • świeżo zmielony kolorowy pieprz



          Fasola ze szpinakiem i miętą

          • 300 g suchej fasoli,
          • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
          • 2 ząbki czosnku,
          • garść szpinaku,
          • sól, pieprz do smaku,
          • kilka gałązek mięty.

          Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Następnego dnia dolewamy świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min. (powinna być  al dente). Odcedzamy ją lekko, by danie było dość gęste, dodajemy koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek i gotujemy jeszcze ok. 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy  posiekane listki mięty.



          Brokuły z wody

          • Usuwamy liście i twardą część łodygi brokuła
          • Płuczemy warzywo pod strumieniem zimnej wody
          • Dzielimy go na mniejsze różyczki
          • W garnku zagotowujemy osoloną wodę (można ją też odrobiną posłodzić)
          • Wkładamy różyczki do garnka kwiatkami do góry (nie muszą być całe zanurzone w wodzie)
          •  Gotujemy pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. Gotowane brokuły powinny być lekko twarde, delikatnie chrupiące.



          Sos do brokułów - zimny

          • 1 jogurt grecki lub naturalny,
          • 1 łyżka musztardy,
          • kilka śledzików anchois,
          • 2 ząbki czosnku
          • sól do smaku

          Wszystkie składniki zmiksować. Podawać do ugotowanych w wodzie lub na parze brokułów.


           


          Brokuły gotowane na parze

          • Usuwamy liście i twardą część łodygi brokuła
          • Dokładnie płuczemy warzywo pod strumieniem zimnej wody
          • Dzielimy go na mniejsze różyczki
          • Jeśli nie mamy parowara, do garnka wlewamy wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzamy wodę do wrzenia
          • Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układamy różyczki brokuła i przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 4 min.    



















          Uwaga: Aby brokuły po ugotowaniu zachowały ładny zielony kolor, należy je zaraz po zdjęciu z ognia przelać zimną wodą (zahartować).



          Brokuły w sosie mlecznym



          •     2 brokuły,
          •     sól, cukier,
          •     1 i ½ szklanki mleka,
          •     1 czubata łyżka mąki,
          •     1 łyżka masła,
          •     5 łyżek utartego sera,
          •     1 żółtko,
          •     pieprz,
          •     ewentualnie natka pietruszki do posypania.

          Brokuły umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, ugotować na półtwardo lub przyrządzić je wg przepisu Brokuły gotowane na parze. Przesianą mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, mieszając zagotować, odstawić z ognia. Otrzymany mleczny sos wymieszać z utartym serem, masłem i żółtkiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzone brokuły wyłożyć na żaroodporny półmisek, zalać sosem, posypać posiekaną nacią pietruszki.






















          Uwaga: Możemy też tak przygotowane brokuły zapiec. Wtedy dodatkowo posypujemy je jeszcze dwoma łyżkami startego żółtego sera, posypujemy 1 łyżką tartej bułki i wstawiamy do piekarnika.



          Brokuły w sosie z serem gorgonzola


















           
          Składniki sosu:
          • 150 ml śmietanki 30%,
          • 100g sera gorgonzola,
          • świeżo mielony pieprz
          W rondelku rozgrzać śmietankę, dodać pokruszony ser, zmniejszyć ogień, mieszać do połączenia się składników aż uzyskamy sos o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem. Polać ugotowane na parze brokuły.

          Pierogi po białostocku































          Ciasto:
          • 3 szklanki mąki,
          • 1 żółtko,
          • ok. 1 szkl. wrzącej wody,
          •  szczypta soli,
          • ewentualnie pół łyżki oleju
          Farsz:
          • 1 szkl. kaszy gryczanej,
          • 1 łyżka tłuszczu do smażenia,
          • 1 cebula,
          • 25 dag twarogu,
          • 1-2 łyżki śmietany,
          • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty/pietruszki (przepis klasyczny zawiera jednak miętę),
          •  sól, pieprz,
          • do polania śmietana lub skwarki z wytopionego boczku lub słoniny.
          Najpierw należy przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną, wystudzić. Na łyżce oleju lub innego tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Twaróg rozkruszyć, wymieszać z kaszą, dodać podsmażoną cebulkę, śmietanę, posiekaną miętę (pietruszkę). Doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić. Przygotować ciasto na pierogi.

          Przesianą mąkę wysypać na stolnicę i dodać odrobinę soli. Do wgłębienia zrobionego w kopczyku z mąki lać niezbyt dużym strumieniem wrzątek, nagarniając mąkę nożem. Gdy pozostanie już niewiele mąki nie zarobionej, pozostawić ciasto na chwilę, by nieco przestygło. Do jeszcze ciepłego dodać żółtko, zagnieść i dobrze wyrobić rękami, aż będzie elastyczne i dość miękkie. Pozostawić nakryte miską na ok. 15 minut. Do wałkowania odcinać po niewielkim kawałku ciasta na (8-10 pierogów), gdyż inaczej wysycha i potem trudno się zlepia. Wałkować cienko, wykrajać pierogi szklanką lub specjalną foremką, nadziewać farszem i sklejać. Uformowane pierogi układa się na desce lub płóciennej ściereczce posypanej mąką.

          Pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmować dużą łyżką cedzakową na ogrzany półmisek. Podawać polane śmietaną lub tłuszczem ze skwarkami z wędzonego boczku lub słoniny.


           
          Rolada ze szpinaku
           























          • 450g (1 paczka) mrożonego rozdrobnionego szpinaku, np. marki Hortex
          • 4 jaja,
          • 100g wędzonego łososia,
          • 200g serka śmietankowego do smarowania,
          • 3-4 ząbki czosnku,
          • 4 łyżki chrzanu,
          • sól

          Mrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową (z jedną łyżką masła lub bez), gdy się rozmrozi i woda już prawie odparuje dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i smażyć jeszcze kilka minut aż woda całkowicie odparuje. Odstawić go do wystygnięcia. Następnie dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Całość przelać do formy o wymiarach  ok. 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia,  równomiernie ją rozprowadzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.15 minut. Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
          Na folii aluminiowej ułożyć folię spożywczą. Przełożyć na niego placek w taki sposób, aby spód szpinaku był teraz u góry, (bo będzie  zawijany do wewnątrz rolady). Z placka ściągnąć papier do pieczenia, posmarować równomiernie serkiem śmietankowym, zostawiając z jednej strony margines. Na serku rozprowadzić warstwę chrzanu, a na wierzch położyć plastry wędzonego łososia i ewentualnie inne ulubione dodatki, np. paseczki suszonych pomidorów, plasterki czarnych oliwek.
          Całość zrolować. Najpierw zawinąć roladę w folię spożywczą, skręcić jej końcówki, jak cukierki,  następnie zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin.
          Schłodzoną roladę pokroić ukośnie na plasterki. Podawać z cytryną.





          Naleśniki - przepis podstawowy






















          • 1 i 1/3  szklanki mąki,
          • 3 jaja,
          • 2 szkl. mleka lub 1 szklanka mleka i 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej),
          • 4 łyżki oleju,
          • sól i ewentualnie szczypta cukru.
          Mąkę przesiać do miski, dodać jaja, sól, olej i połowę mleka.  Wymieszać wszystkie składniki, ubijając trzepaczką ręczną (rózgą) lub mikserem, a następnie dodać pozostały płyn, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany bez grudek.  Miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać patelnię i wlewać na nią porcje ciasta (najlepiej robić to łyżką wazową). Poruszać patelnią tak, aby ciasto rozprowadziło się równomiernie. Po obsmażeniu przewrócić naleśnik na drugą stronę łopatką lub szybkim ruchem patelni. Usmażone naleśniki układać na desce lub płaskim talerzu jeden na drugim, aby nie obeschły.


          Uwaga: Zamiast mleka (całej porcji lub części) do ciasta można dodać piwo lub gazowaną wodę mineralną – wtedy placki będą bardziej sprężyste i miękkie. Jeśli do ciasta nie dodamy oleju,  trzeba natłuszczać patelnię przed wylaniem na nią każdego kolejnego naleśnika.


          Naleśniki podsmażone na maśle, z lodami waniliowymi i poziomkami


















          Naleśniki z twarogiem i polewą czekoladową                                                                                         



















          Naleśniki z twarogiem podsmażone na maśle, polane miodem, z żurawiną i płatkami migdałów




















          Naleśniki z podsmażonym na maśle szpinakiem, czosnkiem i śmietaną




          Naleśniki z serkiem oraz podsmażonymi na maśle bananami, miodem i orzechami







          Naleśniki z podprażonymi orzechami włoskimi, miodem i pomarańczą



















          Naleśniki z prażonymi jabłkami i płatkami migdałowymi w karmelu





          Naleśniki z mąki ryżowej i pszennej, nadziane musem jabłkowym, polane miodem



















          Naleśniki kakaowe z serem i wiśniową konfiturą





















          Usmażyć naleśniki z ciasta wg przepisu na Naleśniki - przepis podstawowy, dodając do niego 2 łyżki ciemnego kakao i odrobinę wody. Smarować tłustym twarogiem wymieszanym z cukrem. Zwinąć w rulony. Polać wiśniową konfiturą, oprószyć cukrem pudrem.






















          Naleśniki z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym
















          • naleśniki przygotowane wg przepisu, który znajduje się u góry, 
          • 1 połówka filetu z kurczaka, 
          • 2 garści świeżych, umytych liści szpinaku bez ogonków, 
          • liście z 3 gałązek mięty, 
          • 100g dowolnego sera pleśniowego, 
          • 200 ml śmietany 

          Ugotować na parze oczyszczony z włókien filet z kurczaka (oczywiście można też go ugotować w wodzie lub usmażyć), wystudzić, pokroić na drobną kostkę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać pokruszony ser, wrzucić pokrojone liście szpinaku i mięty. Wszystko gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera i zwiędnięcia liści. Na koniec wrzucić pokrojonego kurczaka, zdjąć z ognia, wymieszać. Sprawdzić smak, jeżeli jest potrzeba dosolić lub wg uznania dodać pieprzu lub curry. Sos nakładać na naleśniki.

          Uwaga: Przygotowany sos nadaje się również do ugotowanego makaronu.




          Placki z cukinii




















          • 1/2 szklanki mąki,
          • 1-2 jaja,
          • 1/3 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
          • 1 cukinia starta na tarce o dużych oczkach ,
          • 3 łyżki startego sera cheddar (niekoniecznie),
          • sól, pieprz do smaku,
          • olej rzepakowy do smażenia

          Mąkę, jajo, mleko i przyprawy wymieszać rózgą na jednolite ciasto bez grudek. Dodać startą cukinie i ser, delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
          Przed podaniem placki można polać sosem balsamiczno - miodowym, ozdobić listkami mięty lub pietruszki.


          Sos balsamiczno - miodowy


          1/4 szklanki octu balsamicznego i 1 łyżkę miodu wlać do rondelka doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje o połowę.
           





          Placki (racuchy) jogurtowe z jabłkiem





















          • 1 czubata szklanka mąki tortowej,
          • 1 i ½ szklanki jogurtu lub kefiru lub zsiadłego mleka, 
          • 2 jaja,
          • szczypta soli,
          • cukier waniliowy,
          • 2 jabłka obrane i pokrojone na cienkie  plasterki,
          • olej do smażenia,
          • miód, orzechy włoskie, ewentualnie cukier puder lub konfitura

          Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę, jogurt, żółtka i cukier waniliowy połączyć trzepaczką (rózgą), tak żeby otrzymać  ciasto bez grudek o konsystencji gęstej śmietany. Do ciasta przełożyć pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Kłaść  łyżką na rozgrzany tłuszcz placuszki, wciskać w nie plasterki jabłek, posmarować jabłko z góry dodatkową warstwą ciasta i odwrócić na drugą stronę. Zmniejszyć ogień i smażyć chwilę pod pokrywką. Kiedy będą rumiane zdejmować z patelni na ręcznik papierowy. Następnie przełożyć na półmisek, polać miodem, dodać  orzechy włoskie lub posypać obficie cukrem pudrem.

          Uwaga: Kiedy zamiast jogurtu dodamy zsiadłe mleko lub kefir racuchy będą delikatniejsze. Możemy też wg tego samego przepisu przygotować wersję bez jabłek. Wtedy warto dodać do placków ulubioną konfiturę.




          Placuszki serowe wykwintne



















          • ciasto naleśnikowe z 1 szklanki mąki, 3 jaj, ok. 1,5 szklanki piwa lub mleka z wodą,
          • ser pleśniowy, np. Lazur
          • olej do smażenia 

          Ubić rózgą lub mikserem składniki ciasta naleśnikowego, wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i wszystko razem wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć małe, cienkie placuszki do zrumienienia z obu stron.




          Babcine placki pszenne bez jaj



          • 1/2 kg mąki,
          • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
          • 250g maślanki,
          • szczypta soli

          Wszystkie składniki wyrobić, uformować płaskie placki, piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeść masłem, gęstą śmietaną, twarożkiem,...

           



          Ziemniaki podpiekane

          Ziemniaki ugotować w wodzie na półtwardo, odcedzić, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę masła klarowanego, posypać ulubionymi przyprawami i startym żółtym serem. Całość zapiekać do miękkości ziemniaków.
































          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz