- 1 puszka maku,
- 20 dag suchego przekręconego maku,
- 5-6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki bułki tartej,
- ewentualnie aromat migdałowy,
- 1 gorzka czekolada,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki mleka
Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera, dodać gotowy mak z puszki, suchy mak oraz tartą bułkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać aromat. Tak przygotowaną masę makową wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Ciasto dobrze wystudzić, przełożyć na talerz. Polać gorącą polewą przygotowaną ze stopionego masła, czekolady i mleka.
Wielkanocna baba drożdżowa
- 3 i 1/2 szklanki mąki,
- 5 dag drożdży,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy,
- 6 żółtek,
- 15 dag rodzynek
- 1 i 1/2 szklanki cukru, sok cytrynowy do przygotowania lukru
Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru, dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii ziarenka oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Na koniec dodać stopione masło i rodzynki, wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Dużą formę (lub dwie mniejsze formy) do baby wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, napełnić do połowy wysokości ciastem i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni swoją objętością formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, po pół godzinie temperaturę podnieść do 200 stopni i piec do suchego patyczka. Ostudzić. Po wyjęciu polukrować.
Wielkanocna baba z rumem i rodzynkami
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- kostka stopionego masła,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g rodzynek,
- ok. 70g rumu,
- aromat rumowy,
- opcjonalnie - cukier puder i sok z cytryny na lukier
Rodzynki namoczyć w rumie. Za pomocą miksera ubić jaja z cukrami i solą na puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać rum z rodzynkami, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy silikonowej. Piec w temperaturze 160 -170 stopni ok. 45 minut. Zaraz po upieczeniu babkę wyłożyć na talerz. Polukrować.
Keks daktylowy
- 500g daktyli (bez pestek i pokrojonych na grubsze plastry),
- 150g orzechów (ziemnych, laskowych...),
- 50g - 100 migdałów,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 duże jaja,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i środkami spulchniającymi. Wszystkie składniki połączyć miksując je przez około 3 minuty. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, migdały i daktyle, wymieszać łyżką lub łopatką. Otrzymane ciasto wylać do lekko natłuszczonej formy silikonowej lub innej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni na dolnym poziomie piekarnika do suchego patyczka.
Ostudzony keks możemy wykończyć polewą czekoladową. Kroić na cienkie plastry.
Ciasto z buraczkami
- 4 jaja,
- 1,5 szklanki cukru,
- ok. 30 dag mrożonego puree z buraków,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie rodzynki,
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta lub lukier
Jaja i cukier ubić trzepaczką lub mikserem, dodać rozmrożone puree buraczane, sok z cytryny, olej i sól - wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko połączyć. Na koniec można dodać rodzynki wcześniej namoczone, najlepiej w rumie.
Otrzymane ciasto wylać do formy silikonowej lub innej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 45 minut - do suchego patyczka. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem, najlepiej z wanilią lub polukrować.
Ciasto pietruszkowo-gronowe
- 3 duże jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki wina białego,
- 3/4 szklanki oleju winogronowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki,
- krem wykonany z połączenia serka mascarpone i 2 łyżek kwaśnej śmietany,
- paczka gotowych bezików i gałązka winogron do przybrania
Zmiksować jaja z cukrem, wlać wino, olej - wymieszać łyżką. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Na koniec dodać natkę pietruszki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto posmarować kremem, a następnie udekorować bezami i winogronem.
Biszkopt z rabarbarem
- 5 łodyg rabarbaru,
- 4 duże jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 1 torebka cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki tortowej (typ 450),
- 1 łyżka oleju winogronowego (niekoniecznie),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Rabarbar umyć, obrać z włóknistej skórki, pokroić na plasterki. Jaja z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksować na wolniejszych obrotach. Na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Na dno formy silikonowej lub innej wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 rabarbaru, zalać połową ciasta, następnie wyłożyć równomiernie kolejną 1/3 część rabarbaru i zalać resztą ciasta. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję rabarbaru, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 170 stopni C. Podawać gorące z waniliowymi lub śmietankowymi lodami. Smakuje też na zimno.
Łatwe ciasto ze szpinakiem
- 4 jaja,
- 1,5 szklanki cukru,
- ok. 30 dag rozdrobnionego szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie rodzynki i/lub zblanszowana, drobno pokrojona marchewka (morela),
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta lub lukier
Jaja i cukier ubić trzepaczką lub mikserem, dodać rozdrobniony (rozmrożony) szpinak, olej i sól - wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko połączyć. Na koniec można dodać rodzynki oprószone mąką i marchewkę.
Otrzymane ciasto wylać do formy silikonowej lub innej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 45 minut - do suchego patyczka. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem, najlepiej z wanilią.
Poniżej inne wersje tego samego ciasta:
... z rodzynkami i marchewką
... z suszoną pokrojoną morelą
... bez dodatków w postaci muffinów
Muffiny marchewkowe
- 1 duże jajo,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 stopionej kostki masła,
- szczypta soli,
- 2 niezbyt pełne szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki,
- opcjonalnie garść rodzynek lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
- cukier puder z wanilią do oprószenia po upieczeniu
Ciasteczka owsiano-kakaowe bez pieczenia
- ok. 100 g masła (pół kostki),
- ok. 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- ok. 100 ml mleka,
- ok. 2-2,5 szklanek płatków owsianych (u mnie błyskawicznych górskich),
- ok. 50g posiekanych orzechów włoskich,
- ok. 50 g rodzynek (kto nie lubi - można nie dodawać)
W rondelku rozpuścić masło, cukier, mleko i kakao. Chwilę gotować mieszając aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rondel zdjąć z ognia, wsypać płatki, orzechy i rodzynki, wymieszać. Nabierać łyżeczką porcje masy i wykładać na papier do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka. Odstawić (najlepiej w zimne miejsce), by ciasteczka stężały.
Pyszne ciasto bez pieczenia
- ok.32-40 sztuk klasycznych herbatników,
- ok. 12 okrągłych biszkoptów,
- 1 puszka masy truflowej lub karmelowej, kakaowej, czy orzechowej,
- 1 serek mascarpone,
- 1 śmietana (kremówka lub nawet zwykła 18%)
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 0,5 filiżanki zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej,
- opcjonalnie kieliszek likieru kawowego,
- 5 dag posiekanych i uprażonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Ubić śmietanę z cukrem, dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Zaparzyć kawę, osłodzić lub dodać do niej likier kawowy. Na grubszej folii aluminiowej ułożyć prostokąt składający się z dwóch rzędów herbatników po 4 w rzędzie. Ułożone herbatniki posmarować masą śmietanową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i tę z kolei posmarować grubo masą truflową. Następne dwie warstwy herbatników posmarować masą śmietanową. Ostatnią warstwę ułożyć z biszkoptów. Polać je (nasączyć) obficie kawą z likierem, posmarować resztką masy śmietanowej. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałami lub orzechami włoskimi. Zagiąć boki folii na otrzymane ciasto, odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc, by ciasto się przerobiło.
II wersja ciasta/deseru bez pieczenia z serkiem mascarpone
- paczka biszkoptów podłużnych lub okrągłych,
- duża paczka herbatników (200g),
- serek mascarpone (350g),
- 1 śmietana (200ml),
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie 1 łyżeczka cytryny,
- pół filiżanki zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej,
- kieliszek likieru kawowego,
- domowa konfitura lub dżem,
- 3 dag uprażonych na patelni płatków migdałowych
Wymieszać trzepaczką lub rózgą śmietanę, serek mascarpone z cukrem pudrem i ewentualnie z sokiem z cytryny. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować ją masą serową, następnie wyłożyć na nią biszkopty, które należy nasączyć kawą z dodatkiem likieru (jeżeli deser mają jeść dzieci - nie dolewamy alkoholu). Na biszkopty wykładamy cienką warstwę konfitury. Potem ponownie układamy herbatniki, na nie krem, potem biszkopty nasączone, znowu krem i jeszcze raz powtórzyć warstwę herbatników i biszkoptów. Na wierzchu mają być biszkopty przykryte masą serową. Całość posypać płatkami migdałowymi. Zostawić na noc w zimnym miejscu.
III wersja ciasta bez pieczenia (z samych herbatników, bez nasączania)
Stefania - ciasto bez pieczenia z kremem z kaszy manny
- 1 l mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- 5 paczek herbatników
Do gotującego się mleka z cukrem i masłem wsypywać stopniowo kaszę ciągle mieszając aż zgęstnieje. Po czym zdjąć z ognia, dodać wiórki i cukier wanilinowy, wymieszać.
Formę wyłożyć herbatnikami - 1/3 wszystkich ciastek, wylać na nie pół gorącej masy, przykryć drugą warstwą herbatników, a na nią resztę kremu i znów herbatniki. Całość lekko ucisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta polać polewą kakaową lub rozpuszczoną czekoladą.
Przykładowy skład polewy kakaowej:
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka lub wody
Łatwy placek z jabłkami
- 1 czubata szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2-3 jaja,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub winogronowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. półtora kilograma jabłek,
- opcjonalnie rodzynki lub orzechy
Uwaga: Często robię ten placek z podwójnej porcji (na całą blaszkę z wyposażenia piekarnika).
... lub z 1i1/2 porcji składników i dużą ilością jabłek
Rozetki z ciasta naleśnikowego smażone
w głębokim tłuszczu
- 1 szklanka mąki,
- 2 jaja,
- 1 szklanka mleka lub wody,
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru i ziarenka wanilii,
- szczypta soli,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 mały kieliszek wódki lub koniaku (u mnie Pliska),
- smalec do smażenia (u mnie smalec i masło klarowane),
- cukier puder do oprószenia gotowych rozetek
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać rózgą lub za pomocą miksera aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do lodówki na godzinę. W rondlu rozgrzać olej lub smalec. Foremkę do rozetek zanurzać w gorącym tłuszczu, chwilę poczekać aż się nagrzeje, a potem w cieście i ponownie do tłuszczu. Trzymać dopóty dopóki ciasto się odklei. Smażyć z obu stron na rumiano. Wykładać na ręcznik papierowy. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Placek kakaowo-cynamonowy
z chrupiącymi orzechami
- 3 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki dżemu lub konfitury,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka kwaśnego lub słodkiego mleka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej (chlebowej),
- szczypta soli,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150g wyłuskanych orzechów włoskich
Rózgą wymieszać jaja, cukier i wszystkie pozostałe płynne składniki, wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i gałką. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć posiekane lekko orzechy włoskie, lekko je wcisnąć w ciasto za pomocą wypukłej części łyżki lub łopatką. Piec ok. 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Keks
- 3/4 kostki masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 opakowania mieszanki keksowej,
- 5 - 10 dag rodzynek
- kieliszek rumu
Rodzynki namoczyć w rumie. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej ukręcić lub zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po jednym jaju aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślano-jajecznej, wlać mleko i dalej miksować lub ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać 2 i pół opakowania mieszanki keksowej i rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić i wyrównać powierzchnię łopatką maczaną w mleku, piec w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ukręcić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody. Rozprowadzić go na powierzchni ciasta, ozdobić pozostałą połową mieszanki keksowej.
Uwaga: Żeby keks w czasie pieczenia brzydko nie pękał na grzbiecie, warto przed pieczeniem przeciąć ciasto wzdłuż za pomocą mokrej łopatki.
Pieczone pierożki z cząstkami jabłek
- 2 szklanki mąki luksusowej,
- 1/2 szklanki mąki chlebowej,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- 1 łyżka smalcu,
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- kilka niedużych jabłek obranych i pokrojonych na ósemki,
- cukier puder do posypania
Przesiać mąkę, sól, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto nożem, a potem szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości pół centymetra i wyciąć szklanką koła. Na każdym kole położyć cząstkę jabłka, złożyć na pół, zlepić brzegi. Otrzymane pierożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piec w temperaturze 200 stopni aż zaczną się rumienić. Wyłożyć na talerz posypać cukrem pudrem, najlepiej wymieszanym z wanilią.
Uwaga: Przed pieczeniem możemy posmarować pierożki rozmąconym jajem, będą ładniejsze.
Kruche ciasteczka z otrębami
- 2 szklanki mąki luksusowej,
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 2 łyżki otrąb gryczanych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 13 dag masła,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli,
- 1 jajo do smarowania,
- posiekane orzechy lub maczek do posypania
Przesiać mąkę, zmieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. Dodać masło, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, żółtko, cukier, sól, śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić do lodówki na pół godziny. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm, wykrawać dowolnymi foremkami ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozmąconym jajem i posypać mieszaniną cukru z posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut na złoty kolor. Zdejmować z blachy jeszcze gorące podważając metalową łopatką.
Ciasta wychodzi na dwie blachy. Do drugiej tury do ciasta można dodać cynamonu.
Ciasteczka owsiane z dynią
- ok. 200g obranej dyni,
- 1/3 kostki schłodzonego masła,
- garść rodzynek lub żurawiny,
- garść orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 żółtko lub 1 małe jajo,
- 250g płatków owsianych,
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć najpierw schłodzone masło, następnie dynię. W młynku do kawy zemleć orzechy włoskie. Wszystkie składniki wymieszać. Z masy formować kulki wielkości pulpecików, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczać je tak, by powstały okrągłe ciasteczka o grubości 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ok. 20 minut, aż się zarumienią, a włożony patyczek będzie suchy.
Ciasteczka są chrupiące z góry i dołu, a wilgotne w środku.
Rogale z nadzieniem orzechowo - marcepanowym
- 2 rolki gotowego ciasta francuskiego,
- 200g orzechów włoskich,
- 100g migdałów blanszowanych,
- 100g marcepana,
- 3 - 4 rozkruszone biszkopty,
- 1 łyżka miodu,
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotować nadzienie. Orzechy włoskie i migdały zmielić w młynku do kawy lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do miski połączyć z orzechami i migdałami oraz miodem i posiekaną skórką pomarańczową. Otrzymane nadzienie nakładać na ciasto pocięte na dość spore trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć formując rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wsunąć blachę z rogalikami, piec do uzyskania rumianego koloru wypieku.
Po upieczeniu polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru utartego z 2 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami soku z cytryny. Udekorować drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową lub posiekanymi (dowolnymi) orzechami.
Blok krówkowo-kukurydziany
- 1/2 kg krówek ciągutek,
- 1/2 kostki masła,
- 25 dag płatków kukurydzianych,
- 1/2 gorzkiej czekolady,
- 2-3 łyżki mleka lub wody,
- ewentualnie garść rodzynek i /lub orzechów
Do rondla o grubym dnie wlać mleko (wodę), dodać masło, pokrojone krówki i roztopić na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy krówki roztopią się dodać połamaną czekoladę i dalej mieszać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia, wsypać płatki, bakalie, dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę natychmiast wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko uklepać, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wstawić do lodówki lub w inne zimne miejsce. Po zastygnięciu kroić na porcje.
Biszkopt jasny - najłatwiejszy, najszybszy
Ciasto tortowe
- 5 dużych lub 6 średnich jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja z cukrem ubić mikserem na puszystą białą masę. Mąkę przesiać, wymieszać
z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Wszystko razem miksować ok.
2 minuty na wysokich obrotach. Wylać do tortownicy/ prodiża wyłożonego papierem
do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C. Po upływie ok. 50 minut
sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt nie jest surowy. Wyjąć z formy jeszcze
gorący – najlepiej chwytając za wystający papier do pieczenia.
Krem budyniowy do przełożenia biszkoptu
- 2 i 1/2 szkl. mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła lub masła roślinnego
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, wlać do niego rozmieszane mąki w pozostałym mleku, intensywnie mieszać do uzyskania budyniu, zdjąć z ognia, wystudzić. Pokroić masło w kostkę, wrzucić do miski, miksować na średnich obrotach dodając po jednej łyżce budyniu. Otrzymany krem postawić w zimnym miejscu, by stężał.
Rozprowadzać na nasączonych blatach biszkoptów.
Krem orzechowy do przełożenia biszkoptu
- 1/2 szklanki gorącego mleka,
- ok. 250 g orzechów włoskich,
- 250 g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżki spirytusu
Orzechy zmielić (np. w młynku do kawy), zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dalej ucierając dodawać stopniowo papkę orzechową. Na koniec dodać spirytus.
Biszkopt kakaowy, najłatwiejszy, najszybszy
Torcik kakaowy
Biszkopt:
- 5 dużych lub 6 średnich jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja z cukrem ubić mikserem na puszystą białą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać do masy jajecznej. Wszystko razem miksować ok. 2 minuty na wysokich obrotach. Wylać do tortownicy/ prodiża wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C. Po upływie ok. 50 minut sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt nie jest surowy. Wyjąć z formy jeszcze gorący – najlepiej chwytając za wystający papier do pieczenia.
I. Krem:
- 1 opakowanie 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki do ubijania 30% np. z Piątnicy
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Nasączyć szklanką mocno osłodzonej herbaty z dodatkiem 30 ml rumu. Przełożyć kremem z ubitej śmietanki z serkiem mascarpone.
Wierzch wykończyć polewą czekoladową, udekorować migdałami.
II Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki wrzącej wody
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić, by ostygła, ale nie stężała. Śmietankę ubić na pół sztywno za pomocą miksera na wysokich obrotach, dodać cukier puder, zmiksować. Żelatynę zahartować - dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, a następnie wszystko razem połączyć.
Tort domowy
Upiec najłatwiejsze biszkopty - jasny i kakaowy wg przepisu powyżej. Każdy przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem z herbaty doprawionej cukrem, sokiem z cytryny i rumem. Dolny krążek ciasta (kakaowy) posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą, a dwa następne kremem budyniowym (przepis wyżej). Wierzch polać polewą czekoladową. Ozdobić bezikami i orzechami włoskimi.
Wersja II - torcik z jednego jasnego biszkoptu, nasączony, przełożony domową konfiturą i kremem (serek mascarpone + ubita śmietanka kremówka), wykończony małymi bezikami i płatkami białej czekolady.
- 2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania w czasie wałkowania
- 15 dag masła,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- słoik prażonych jabłek lub mus jabłkowy
Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, zlepić i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Podzielić na dwie części - jedną nieco większą rozwałkować i wyłożyć nią dno tortownicy. Zrobić 2 cm brzeg. Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, zlepić brzegi, nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 50 min., aż ciasto się zrumieni, a włożony patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Uwaga: Mus jabłkowy możemy przygotować samodzielnie - około 1,5kg kwaśnych jabłek obrać, pokroić na ósemki, włożyć do rondla, dolać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i prażyć aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, dodać 1-2 łyżki cynamonu, ewentualnie trochę dosłodzić.
Miodownik z jabłkami
- 3 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 3-4 łyżki miodu,
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego,
- 1/2 szkl. piwa lub mleka,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka,
- polewa czekoladowa i orzechy włoskie do wykończenia ciasta
Jaja ubić z cukrem, dodać miód, olej i piwo - wymieszać. Do otrzymanej płynnej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamon - wszystkie składniki dokładnie połączyć za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Na koniec dodać do ciasta starte jabłka, całość wymieszać, przełożyć do formy silikonowej lub innej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić orzechami.
Ciasto z jabłkami, marchewką i cukinią
- 4 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 1 czubata szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 3 łyżki maślanki lub kefiru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 15 dag marchewki startej na tarce o dużych oczkach,
- 1 mała cukinia o zielonej skórce starta na tarce o dużych oczkach,
- 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
- 2-3 całe jabłka
Jaja ubić z cukrem za pomocą rózgi lub miksera, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i miksować do gładkiego połączenia składników. Dodać maślankę, olej i dalej miksować. Na koniec dodać starte warzywa i jabłko oraz posiekane orzechy, wymieszać drewnianą łyżką i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W powierzchnię ciasta powtykać cząstki obranych jabłek. Piec w tem. 170 stopni C ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z cukinią
- 1,5 szkl. cukru,
- 2-3 jaja,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka/kefiru lub mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 3 kopiaste łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 2 szklanek startej na tarce o dużych oczkach cukinii,
- 2-3 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie),
- pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (niekoniecznie),
- polewa z gorzkiej czekolady do wykończenia
- ewentualnie orzechy włoskie do posypania
Cukier, jaja, jogurt, sól roztrzepać rózgą lub mikserem, wsypać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać (zmiksować) tak aby nie było grudek. Na koniec dodać olej, cukinię i kawałki czekolady. Wszystkie składniki połączyć np. drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 50 min. w zależności od powierzchni blaszki (tortownicy). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Placek drożdżowy z owocami - sypany, najprostszy
Do dużej miski po kolei dodawać składniki, które muszą być w temperaturze pokojowej:
- 100g drożdży prasowanych rozkruszonych palcami,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy ,
- 4 jaja wcześniej rozkłócone rózgą,
- 1 szkl. oleju (najlepiej winogronowego),
- 3/4 szkl. mleka,
- 4 szkl. mąki,
- szczypta soli.
Nie mieszając zostawić w ciepłym miejscu na 3 godz. przykryte ściereczką.
W tym czasie zrobić można kruszonkę:
- 1 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. cukru,
- 3/4 kostki schłodzonego masła
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść szybko ręką, zawinąć w folię, włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na wierzch można wyłożyć przepołowione śliwki (skórką do dołu) lub wydrylowane, odsączone wiśnie.
Wykończyć kruszonką - schłodzone ciasto, rozcierać palcami rozsypując po cieście.
Piec w 180 stopniach C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Uwaga: Na zdjęciach placek z wiśniami bez kruszonki (mniej kaloryczny).
Babka łaciata zwana też marmurkową lub zebrą
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki (typ 500) lub tortowej (typ 450),
- 3/4 szklanki oleju sojowego lub rzepakowego,
- 1 szklanka wody gazowanej, oranżady lub lekko ciepłej wody,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat arakowy lub rumowy,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- cukier puder do posypania
Jaja ubić z cukrem za pomocą miksera na biały puch. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, aromat oraz wodę i dalej miksować na wolniejszych obrotach aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Połowę otrzymanej masy odlać do drugiej miski, wsypać do niej kakao i wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylewać ciasto na zmianę zaczynając od ciasta jasnego. Piec ok 1 godz. w temperaturze 170 - 180 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub wykończyć wierzch polewą czekoladową.
Marcinek bez pieczenia
Marcinek bez pieczenia
- 1 długa paczka krakersów lub herbatników,
- 1 serek mascarpone,
- 1 śmietana,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie zmiksowane owoce
Formę keksową lub prostokątną małą blaszkę wyłożyć folią aluminiową, tak aby wystawała poza 2 dłuższe brzegi. Ubić śmietanę za pomocą miksera, stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier puder. Opcjonalnie do masy możemy również dodać posiekane lub zmiksowane owoce (truskawki, brzoskwinie). Dno formy wyłożyć warstwą ciastek, przykryć masą śmietanowo - serkową, na nią ułożyć kolejną warstwę ciastek i znowu rozsmarować na niej masę. W ten sposób postępować do wyczerpania składników. Wierzch marcinka wykańczamy masą i posypujemy rozkruszonymi przy pomocy wałka na drobny piasek ciastkami. Tak przygotowanego marcinka należy przykryć wystającą poza brzegi folią i odstawić na ok. 10 godzin w zimne miejsce, by ciastka zwilgotniały i wszystkie warstwy ładnie się połączyły. Całość możemy dodatkowo jeszcze posypać cukrem pudrem z wanilią.
Makowce:
Placek (biszkopt) makowy – najprostszy
- 1 puszka maku,
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki bułki tartej
Żółtka ukręcić z cukrem, połączyć z makiem i bułką tartą. Z białek ubić pianę. Delikatnie wszystko połączyć. Upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
lub folią aluminiową w temperaturze 170 stopni C. Po godzinie sprawdzić
patyczkiem, czy placek jest gotowy.
Wyjmować z tortownicy, gdy wystygnie - najlepiej chwytając za brzegi papieru.
Wyjmować z tortownicy, gdy wystygnie - najlepiej chwytając za brzegi papieru.
Tak przygotowany placek został lekko nasączony kawą z likierem Baileys, polany polewą czekoladową i posypany uprażonymi płatkami migdałowymi.
Placek makowy - łatwy
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 puszka gotowego przekręconego maku,
- 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej,
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
- 3 łyżki śmietanki kremówki,
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jaja ubić z cukrem, dodać masę makową i kaszę mannę, wymieszać, upiec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W połowie podanej na opakowaniu wody rozpuścić galaretkę. Gdy przestygnie, dodać 3 łyżki śmietanki, wymieszać. Gdy masa galaretkowo-śmietankowa zacznie zacznie tężeć, wylać ją na placek makowy, a po jej zastygnięciu wierzch udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Serniki:
Sernik najprostszy
- wiaderko (1kg) twarogu sernikowego (wg mnie najlepszy jest Pilos lub z Mlekowity - bez dodatków, zagęstników),
- 1 kostka (200g) tłustego twarogu,
- 5 dużych jaj,
- 2 żółtka,
- 1 budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru lub ok. 300g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ewentualnie rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa,
- herbatniki, katarzynki lub kruche ciasto na spód
Jaja, żółtka, cukier i cukier
waniliowy ubić krótko mikserem. Bakalie wsypać do torebki z budyniem
i wstrząsnąć. Kostkę twarogu przecisnąć przez praskę. Do masy jajecznej dodać twarogi, budyń z bakaliami, mąkę
ziemniaczaną, sok z cytryny i jeszcze chwilę miksować na małych obrotach, tak aby wszystkie składniki połączyły się.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
Przygotowaną masę sernikową wylać na blachę z przygotowanym spodem w postaci kruchego ciasta lub
ułożonych herbatników. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni.
Kakaowy spód do sernika:
- 1 szklanka mąki,
- ½ kostki masła (100g),
- 2 łyżki kakao,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki
szybko zagnieść i włożyć ciasto na ok. 2 godz. do zamrażalnika. Zetrzeć na
tarce z dużymi otworami na przygotowaną blachę.
Spód do sernika z ciastek:
Spód do sernika z ciastek:
- 200g ciastek pełnoziarnistych,
- 100g masła
Ciastka zmielić lub rozgnieść wałkiem na okruchy, stopić masło i wszystko razem połączyć. Uzyskaną masę wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy, równomiernie rozprowadzić przyciskając łyżką. Schłodzić w lodówce.
Sernik z masą truflową (krówkową)
- 1kg (wiaderko) gotowego sera na sernik,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 jaj,
- 1 torebka budyniu,
- 1/3 kostki lekko stopionego masła,
- 200g (pół puszki gotowej masy truflowej lub krówkowej czy orzechowej)
Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera. Dodać stopione masło, ser, budyń - wszystko razem dalej miksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę. Połowę masy odlać do innego naczynia. Jedną z nich wymieszać z masą truflową. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wylewać na przemian obie masy. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 65-70 minut. Odstawić do ostygnięcia.
PS Jeżeli chcemy, żeby sernik był bogatszy, możemy przed pieczeniem zrobić kakaowy spód, np. jak w serniku wyżej lub dno wyłożyć herbatnikami.
Wierzch warto udekorować polewą i płatkami migdałowymi bądź orzechami włoskimi.
Na zdjęciu polewa wg następującego przepisu:
- 200g (pół puszki gotowej masy truflowej),
- 50g gorzkiej czekolady połamanej na cząstki
Oba produkty stopić na parze lub delikatnie w mikrofali. Dokładnie ukręcić. Od razu rozsmarować szerokim nożem na wystudzonym serniku. Widelczykiem do ciasta wyrysować fale.
II wersja - sernik z masą kajmakową i orzechami włoskimi
Sernik pastelowy bez spodu
Składniki i przygotowanie jak wyżej - w przepisie na sernik najprostszy, tylko po wymieszaniu masy jajecznej z serem dzielimy wszystko na dwie części, po czym do jednej dodajemy budyń śmietankowy, a do drugiej części kisiel o smaku truskawkowym. Otrzymane masy wylewamy partiami na zmianę.
Sernik łaciaty
Sernik z kaszą gryczaną
- 80 dag mielonego twarogu,
- 1 serek mascarpone,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 6-7 jaj,
- 1 czubata szklanka cukru,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ziarenka z laski wanilii lub cukier wanilinowy
Jaja roztrzepać rózgą, dodać cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, boki posmarować masłem. Wylać masę serową. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 1 godz.
Uwaga: Dzięki mieszaniu masy serowej ręcznie, a nie przy użyciu miksera oraz pieczeniu sernika w niższej temperaturze uzyskujemy płaskie równe ciasto, które nie opada, gdy stygnie.
Tort zielono-biały (szpinakowy)
- 250g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 3 duże jaja,
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju
KREM:
- 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- małe opakowanie ( 250g) serka mascarpone , np. z Piątnicy
- cukier puder do smaku,
- 1kiwi,
- opakowanie bezików,
- kilka świeżych listków mięty lub melisy
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia, a następnie mocno go
odciskamy. Mikserem ubijamy na biały puch jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Potem
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy aż składniki
połączą się na bezgrudkową masę. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.
Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy około 50
minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu studzimy, kroimy na dwie części i
pokrywamy kremem z ubitej z cukrem śmietanki i mascarpone. Całość dekorujemy
bezikami, pokrojonym w cienkie plasterki kiwi i świeżymi listkami mięty lub melisy.
Uwaga: Do ciasta zamiast mrożonego szpinaku możemy dodać ten prosto z ogródka, świeży. Wtedy do oleju, który występuje w składnikach wsypujemy 2-3 garści umytego, pozbawionego ogonków, pokrojonego szpinaku i miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Całość wlewamy na końcu do zmiksowanego ciasta.
Placek kruchy z dżemem
- 0,5 kg mąki,
- 25 dag schłodzonego masła,
- 1 jajo,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- słoik dżemu/konfitur/marmolady,
- cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
Mąkę przesiać na deskę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, jajo oraz żółtka i wszystko posiekać najpierw nożem, a potem szybko zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki. Formę/blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, pokroić na plastry i wyłożyć nimi przygotowane dno formy. Na powierzchni ciasta rozsmarować dżem. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć ją przy pomocy tarki o dużych oczkach na warstwę dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 40 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Placek owsiany
- 1,5 szkl. cukru,
- 4 jaja,
- 1,5 szkl. mąki,
- 0,5 - 2/3 szkl. płatków owsianych,
- 0,5 szkl. mleka,
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego,
- cukier waniliowy,
- 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie garść rodzynek
Jaja ubić z cukrem mikserem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej, cukier wanilinowy i wymieszać tak, aby nie było grudek. Na koniec wsypać płatki owsiane i ewentualnie namoczone rodzynki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio do formy z silikonu. Piec w temp. 170 stopni C ok. 55 min.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.Placek kakaowy z porzeczkami
- 3 jaja,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szkl. mąki,
- 3-4 łyżki ciemnego kakao,
- 1/3 szkl. mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego,
- ok. 0,5 kg porzeczek lub innych owoców,
- cukier puder
Jaja ubić z cukrem mikserem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy; wlać mleko, olej i wszystko dokładnie wymieszać, np. drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać na nie owoce lekko oprószone mąką, piec w tem. 170 stopni C około 1 godz. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wafle z masą z galaretki
- 1 paczka wafli,
- 1 masło,
- 1 szklanka cukru,
- 1 śmietana 200 ml, 12 lub 18% najlepiej tzw. "do zupy",
- 2 suche galaretki o dowolnym smaku
Masło rozpuścić z cukrem w rondelku. Wlać śmietanę, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia (uważać, żeby masa nie zdążyła stężeć). Posmarować wafle. Obciążyć deseczką, żeby dokładnie się zlepiły. Po ok. 2-3 godzinach gotowe do krojenia.
Desery z galaretką w roli głównej
Sernik na zimno z malinami, borówką i galaretką
Truskawki w galaretce przełożone masą z serka mascarpone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz