Pstrąg w musztardzie i przyprawie pomidorowo - czosnkowej z czarnuszką
Filety z pstrąga posmarować musztardą, posypać przyprawą i posiekanym koperkiem, wstawić na 1-2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na dość głębokim oleju lub upiec na grillu. Przed podaniem lekko dosolić.
Smażona nototenia
Tuszki rozmrozić, oskrobać z łusek (w kierunku od ogona), jeżeli chcemy mieć delikatniejsze mięso i mniej morski zapach przy smażeniu - namoczyć nototenię przez godzinę w mleku, osuszyć. Na talerz wysypać mąkę, otaczać w niej rybę, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Zdjąć rybę na ogrzany półmisek, posolić i popieprzyć do smaku. Bezpośrednio przed jedzeniem skropić sokiem z cytryny. Podawać z surówkami i ewentualnie z ryżem.
Tuńczyk z makaronem
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (ma być al dente). Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i ząbki czosnku, wrzucić odsączone mięso tuńczyka, dodać śmietankę, lekko ją odparować, wrzucić makaron, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Danie wyłożyć na ogrzany talerz, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, przybrać suszonymi pomidorami i/lub posiekaną pietruszką. Jeżeli lubimy - całość możemy posypać 2-3 łyżkami startego parmezanu.
Uwaga: Wykładając tuńczyka na ugotowany makaron i dodając gotowane jajko oraz ulubione zioła otrzymamy smaczną, pożywną sałatkę. Do sałatki warto podać sos przyrządzony z posiekanego czosnku z solą zalanego majonezem połączonym z jogurtem naturalnym.
Smażone filety rybne pod cebulą z pieczarkami
Lekko rozmrożone, opłukane pod bieżącą wodą, a następnie osuszone filety natrzeć niewielką ilością soli morskiej i estragonem, oprószyć mąką razową, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie wyłożyć talerz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na paski. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, a gdy lekko się zeszkli dorzucić do niej rozdrobnione pieczarki. Mieszając doprawić solą i białym lub kolorowym pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuje i całość lekko się przyrumieni, zdjąć z ognia i otrzymaną masę wyłożyć na usmażone filety. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce lub do lodówki, by smaki się przegryzły. Tak przygotowane filety można też jeść na ciepło, np. z dodatkiem ryżu.
Uwaga: Jeżeli filety były grube, należy po usmażeniu wstawić je na 10 minut do piekarnika, aby doszły.
Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych
Mieloną rybę wymieszać z jajem, tartą bułką, cebulą, drobno posiekaną zieleniną. Doprawić solą. Z otrzymanej masy formować kotlety, otaczając w płatkach kukurydzianych. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podawać z cząstkami cytryny i ryżem.
Śledź lub łosoś na jabłkach i rukoli - sałatka
Najprostsze śledzie na Wigilię
- filet z pstrąga,
- musztarda,
- przyprawa pomidorowo - czosnkowa z czarnuszką z Darów Natury,
- kilka gałązek koperku
Filety z pstrąga posmarować musztardą, posypać przyprawą i posiekanym koperkiem, wstawić na 1-2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na dość głębokim oleju lub upiec na grillu. Przed podaniem lekko dosolić.
Smażona nototenia
- tuszki nototenii,
- opcjonalnie mleko,
- mąka owsiana do oprószenia (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane),
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- cytryna do skropienia
Tuszki rozmrozić, oskrobać z łusek (w kierunku od ogona), jeżeli chcemy mieć delikatniejsze mięso i mniej morski zapach przy smażeniu - namoczyć nototenię przez godzinę w mleku, osuszyć. Na talerz wysypać mąkę, otaczać w niej rybę, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Zdjąć rybę na ogrzany półmisek, posolić i popieprzyć do smaku. Bezpośrednio przed jedzeniem skropić sokiem z cytryny. Podawać z surówkami i ewentualnie z ryżem.
Tuńczyk z makaronem
- ok. 300g dowolnego makaronu,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 cebula (u mnie czerwona),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- świeżo zmielony pieprz,
- kilka suszonych pomidorów i/lub natka pietruszki do przybrania,
- opcjonalnie 2-3 łyżki startego parmezanu
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (ma być al dente). Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i ząbki czosnku, wrzucić odsączone mięso tuńczyka, dodać śmietankę, lekko ją odparować, wrzucić makaron, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Danie wyłożyć na ogrzany talerz, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, przybrać suszonymi pomidorami i/lub posiekaną pietruszką. Jeżeli lubimy - całość możemy posypać 2-3 łyżkami startego parmezanu.
Uwaga: Wykładając tuńczyka na ugotowany makaron i dodając gotowane jajko oraz ulubione zioła otrzymamy smaczną, pożywną sałatkę. Do sałatki warto podać sos przyrządzony z posiekanego czosnku z solą zalanego majonezem połączonym z jogurtem naturalnym.
Smażone filety rybne pod cebulą z pieczarkami
- 2-3 filety ryby morskiej (u mnie z miruny),
- 2-3 czerwone cebule,
- 30 dag pieczarek,
- 2 łyżki mąki razowej lub żytniej,
- sól (najlepiej morska),
- estragon,
- pieprz (najlepiej biały lub kolorowy)
- olej i masło klarowane do smażenia
Lekko rozmrożone, opłukane pod bieżącą wodą, a następnie osuszone filety natrzeć niewielką ilością soli morskiej i estragonem, oprószyć mąką razową, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie wyłożyć talerz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na paski. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, a gdy lekko się zeszkli dorzucić do niej rozdrobnione pieczarki. Mieszając doprawić solą i białym lub kolorowym pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuje i całość lekko się przyrumieni, zdjąć z ognia i otrzymaną masę wyłożyć na usmażone filety. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce lub do lodówki, by smaki się przegryzły. Tak przygotowane filety można też jeść na ciepło, np. z dodatkiem ryżu.
Uwaga: Jeżeli filety były grube, należy po usmażeniu wstawić je na 10 minut do piekarnika, aby doszły.
Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych
- 1/2 kg mielonej ryby (u mnie karmazyn),
- 1 jajo,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1 cebula drobno posiekana i zeszklona na oleju,
- natka pietruszki,
- cząber,
- sól,
- płatki kukurydziane,
- olej rzepakowy do smażenia
Mieloną rybę wymieszać z jajem, tartą bułką, cebulą, drobno posiekaną zieleniną. Doprawić solą. Z otrzymanej masy formować kotlety, otaczając w płatkach kukurydzianych. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podawać z cząstkami cytryny i ryżem.
Śledź lub łosoś na jabłkach i rukoli - sałatka
- 2-3 garści rukoli,
- 2-3 obrane jabłka,
- gałązka selera naciowego,
- pęczek pietruszki,
- 1 łyżka miodu płynnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 jabłko do dekoracji,
- ewentualnie garść namoczonych w wodzie rodzynek,
- olej słonecznikowy,
- filety śledziowe w oleju lub kilka kawałków grillowanego łososia
Obrane jabłka i łodygę selera pokroić w kosteczkę, wrzucić do salaterki, obficie skropić sokiem z cytryny, dodać drobno posiekaną pietruszkę, (rodzynki), miód, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić, by smaki się przegryzły. Wziąć 2-4 talerzyki (tyle, ile chcemy przygotować porcji), na każdym ułożyć rukolę, na nią wyłożyć kostkę jabłkowo-selerową, a następnie kawałki filetów śledziowych lub łososia. Całość skropić olejem słonecznikowym. Przybrać cząstkami jabłek.
Najprostsze śledzie na Wigilię
- wymoczone w mleku lub w wodzie filety śledziowe,
- ocet winny lub jabłkowy,
- pieprz cytrynowy,
- olej lniany
Filety osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w skośne porcje, oprószyć pieprzem cytrynowym, przełożyć do słoika, wlać olej lniany i ocet, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na dobę by smaki się przegryzły. Po wyłożeniu śledzi na talerz, jeszcze raz oprószyć pieprzem cytrynowym.
Ryba w postaci rolmopsów
gotowana na parze
Ryba w postaci rolmopsów
gotowana na parze
- 4 (nie za duże) filety ryby morskiej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
- natka pietruszki
- lub słoiczek dowolnego pesto
Filety rozmrozić, posmarować pastą przygotowaną z połączenia musztardy, wyciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Następnie zwinąć je jak rolmopsy, spiąć wykałaczką. Do dolnej części garnka do gotowania na parze wlać wodę, na górnej części ułożyć roladki, przykryć pokrywką i gotować ok. 15 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem masła i koperku.
Uwaga: Jeżeli chcemy otrzymać bardziej wysublimowany smak roladek, warto je zamiast musztardą, posmarować dowolnym pesto.
Pstrąg lub łosoś na parze
- 2 pstrągi lub kawałki łososia,
- mięta,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku
Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, natrzeć solą i ziołami, oprószyć pieprzem i papryką. Marchewki i pora pokroić w długie paseczki (jak makaron). Do garnka do gotowania na parze wlać wodę, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i czosnek. Rybę i warzywa ułożyć w naczyniu. Postawić nad wrzącą wodą, przykryć pokrywką. Pstrągi gotować ok. 15 min., a kawałki łososia ok. 10 minut. Pstrągi podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem. Do łososia lepiej pasuje ryż.
Sos: Wymieszać 2 łyżki twarożku z 1 szkl. jogurtu, 1 łyżeczką chrzanu i sokiem z 1 cytryny.
Łosoś na parze (zamarynowany w musztardzie) podany na naturalnym ryżu
z brokułami
Kawałki surowego łososia oprószyć dowolnymi przyprawami, posmarować musztardą (np. francuską czy grillową). Do garnka do gotowania na parze nalać wody, wrzucić 1-2 listki laurowe laurowe, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku. Łososia i różyczki brokułów ułożyć w górnej części garnka (sitka), gotować na parze ok. 10 minut. Po ostrożnym wyjęciu ryby można doprawić ją gotowym sosem pomidorowym (keczupem).
Ryba smażona z musztardą
- 3-4 filety tołpygi lub białej ryby morskiej,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 łyżki mąki razowej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól do smaku (najlepiej morska),
- sok z cytryny do skropienia
Filety rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, posolić. Na płaski talerz wsypać mąkę razową, ułożyć na niej filety. Nożem do masła rozsmarować na górnej stronie musztardę i oprószyć mąka razową. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć rybę z dwóch stron, przy czym stronę z musztardą smażyć krócej, bo łatwiej się przypala. Po usmażeniu skropić sokiem z cytryny.
Podawać jako przystawkę, np. ze smażonymi połówkami pieczarek i posiekaną natką pietruszki lub jako danie główne z ryżem z dodatkiem masła i koperku.
Ryba smażona panierowana
- 3-4 filety dowolnej ryby,
- 3 łyżki mąki,
- świeżo zmielony pieprz
- 1 duże jajo,
- 1/2 szklanki tartej bułki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i sok z cytryny do smaku
Filety rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć pieprzem, solą i przesianą mąką, następnie maczać w rozbitym lekko osolonym jajku i otaczać w przesianej tartej bułce. Smażyć z obu stron kładąc na patelnię z rozgrzanym olejem. Jeżeli filety są grube - potrzymać chwilę na małym ogniu pod pokrywką, żeby doszły. Po usmażeniu obficie skropić sokiem z cytryny. Podawać z surówkami lub warzywami gotowanymi na parze.
Sos miętowy do ryby
- pęczek świeżej mięty pieprzowej,
- 60 ml białego octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku
Miętę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Obrywamy listki, bardzo drobno je
siekamy, solimy, dodajemy cukier i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną miętę wkładamy do wyparzonego słoiczka. Zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Po ostudzeniu dodajemy ocet i próbujemy - jeśli jest potrzeba to jeszcze raz go doprawiamy. Sos trzymamy w lodówce. Podajemy w małej ilości do pieczonych,
smażonych lub grillowanych ryb.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOgólnie jak dla mnie samo jedzenie dań rybnych jest niezwykle fajne i jestem zdania, że jak najbardziej warto jest je jeść. Tym bardziej, że jak mamy jeszcze przepisy jak https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-ze-szpinakiem-z-feta-i-jajkiem-sadzonym/ to jestem wręcz pewna, że będzie ona każdemu smakowała.
OdpowiedzUsuńŁosoś wędzony na zimno i to jeszcze z takimi extra dodatkami - jestem za :)
Usuń