Potrawy z mięsa


Stek z karkówki ze smażonymi opieńkami





















  • 4 plastry karkówki przepuszczonej 2-krotnie przez sklepowy steaker (skruszacz) do mięsa lub ponacinane przez jego domowy odpowiednik,
  • marynata z ciemnego sosu sojowego i Przyprawy do karkówki,
  • świeże lub ugotowane wcześniej opieńki,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy




Stek z karkówki z cebulą, marchewką i selerem przyprawiony lubczykiem






















  • 4 plastry karkówki przepuszczonej 2-krotnie przez sklepowy steaker (skruszacz) do mięsa lub ponacinane w domu przez jego ręczny odpowiednik,
  • 1 marchew,
  • 1-2 cebule,
  • 1/2 selera lub korzeń pietruszki,
  • gałązki świeżego lubczyku lub łyżka jego suszonego ziela,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • przyprawa w płynie Magi



Zmiękczone płaty mięsa natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem, skropić przyprawą magi oraz olejem, wstawić na kilka godzin, (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby się dobrze zamarynowały. Warzywa umyć, obrać pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, obsmażyć steki z obu stron na rumiano, wrzucić przygotowane warzywa, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk. 








Filet z kurczaka smażony w jajku + patison w ziołach




















Grzebienie z kalafiora z sosem bolognese






















Papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym i cukinią






















    • 1/2 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
    • 1 jajo,
    • 1 starta na tarce cukinia,
    • ulubione zioła i przyprawy do smaku,
    • 6 średnich papryk,
    • 2-3 pomidory,
    • 1 łyżka oliwy



    Mięso wymieszać z cukinią, jajem i przyprawami, otrzymaną masą nadziać papryki. Do szerokiego rondla wlać 1 łyżkę oliwy i wody na wysokość 2 cm. Ustawić papryki, wrzucić obrane i pokrojone pomidory, dodać sól i odrobinę chili. Dusić pod przykryciem około pół godziny.





    Makaron conchiglioni nadziewany mięsem z indyka
























    • 250 dag makaronu conchiglioni,
    • 35 dag siekanego mięsa z indyka,
    • 1 por,
    • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • 1-2 gałązki świeżego lubczyku,
    • kilka gałązek świeżego oregano,
    • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku,
    • zielenina (u mnie listki endywii i naciowej pietruszki)


    W garnuszku o grubym dnie podsmażyć na oliwie lub oleju siekane mięso, dodać pokrojonego w półplastry pora (tylko białą część), dusić ok. 5 minut, dodać listki ziół oraz sypkie przyprawy, dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wymieszać, sprawdzić smak.

    W czasie kiedy mięso się dusi ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu ( ma być półtwardy), odcedzić, a następnie nadziewać przygotowanym mięsem za pomocą małej łyżeczki.

    Danie warto posypać tartym żółtym serem i zapiec.




    Spaghetti z sosem bolognese ze świeżym oregano
























    • ok. 200g makaronu spaghetti,
    • ok. 350g mięsa mielonego,
    • 3-4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
    • 1 cebula,
    • biała część pora,
    • 1-2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka przyprawy do spaghetti (mieszanka papryki, czosnku, bazylii, tymianku, pieprzu, oregano)
    • 1 puszka obranych pomidorów,
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    • 1 szklanka bulionu warzywnego,
    • kilka gałązek świeżego oregano,
    • sól do smaku,
    • opcjonalnie ser parmezan,
    • pomidorki koktajlowe do przybrania




    Pokroić obrany czosnek i cebulę w drobną kostkę, pora oczyścić, przekroić wzdłuż i posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso, wrzucić rozdrobniony czosnek, cebulę i pora, chwilę podsmażyć, dodać sypkie przyprawy, pomidory z puszki, bulion, koncentrat pomidorowy, wrzucić świeże listki oregano i wszystko razem dusić, aż składniki sosu będą miękkie. Pod koniec duszenia doprawić solą.
    Do tak przygotowanego sosu wrzucić ugotowany al dente makaron, zamieszać i całość wyrzucić na półmisek. Potrawę posypać startym parmezanem, świeżymi listkami oregano, przybrać pomidorkami koktajlowymi i ewentualnie gałązkami tymianku.







    Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym























    • 500g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki),
    • 1 duże jajo,
    • 1-2 łyżki tartej bułki,
    • 1 cebula,
    • sól, pieprz do smaku,
    • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
    • olej do smażenia,
    • ok. 3/4 szkl. bulionu lub wody
    • 100 ml śmietanki,
    • pół łyżeczki kurkumy,
    • pęczek koperku

    Do mięsa dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, jajo, 2 łyżki bułki tartej. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem, wyrobić drewnianą łyżką lub ręką. Z masy formować zmoczonymi w wodzie rękami okrągłe lub podłużne klopsiki i otaczać je w mące, lekko spłaszczyć, a następnie usmażyć na oleju. Zrumienione przełożyć do rondla (o szerszej powierzchni), podlać bulionem lub wodą z dodatkiem przypraw, dusić ok. 5 minut. Wlać śmietankę, dodać kurkumę, posiekany drobno koperek, doprawić solą i jeszcze trochę pogotować bez przykrycia w celu zredukowania sosu.






    Pulpety ze szparagami i pesto z pietruszki






















    Pulpety drobiowe w sosie pomidorowo-paprykowym




















    • 60 dag mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka),
    • 1 duże wiejskie jajo,
    • 3 łyżki kaszy manny, 
    • 3 łyżki mleka,
    • sól, pieprz, kurkuma do smaku,
    • 1 marchew,
    • pół selera,
    • biała część pora,
    • pół papryki,
    • 1 ostra papryczka,
    • liść laurowy,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • lubczyk lub łyżka przyprawy Magi,
    • ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Mięso wymieszać z jajem, kaszą manną i przyprawami. W garnku zagotować wodę, dodać sól, liść laurowy, oczyszczone i rozdrobnione warzywa. Na gotujący się wywar wrzucać uformowane mokrymi rękami pulpety. Przykryć pokrywką, gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i lubczyk. Na koniec sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1/3 szklanki wody.























    Pieczona pierś kaczki z plastrami upieczonych buraków i kopytkami




















    • filet z kaczki,
    • 1 winne jabłko (u mnie antonówka),
    • tymianek, sól, pieprz do smaku,
    • 2 małe buraki,
    • ocet balsamiczny
     





    Ryż z mięsem mielonym i cebulą




















    • ok. 60 dag mięsa mielonego z szynki (15 dag na jedną porcję),
    • 3 duże cebule (u mnie czerwone),
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • sól, pieprz do smaku,
    • 2 łyżki oleju i 1 łyżeczka masła do smażenia

    Na dobrej ciężkiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno pokrojony czosnek i cebulę, wrzucić zmielone mięso i smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso stanie się sypkie, dodać przyprawy oraz łyżeczkę masła, wymieszać, zdjąć z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem.





    Kotlety z mięsa drobiowego i otrębów





















    • ok. 500g mięsa gulaszowego (bez skóry) z indyka lub kurczaka,
    • 1-2 jaja,
    • 2 łyżki otrąb gryczanych, owsianych lub zmieszanych,
    • 2 -3 łyżki mleka,
    • 1 cebula,
    • 1-2 łyżki masła klarowanego,
    • sól, pieprz, curry do smaku,
    • olej do smażenia

    Na maśle klarowanym zeszklić bardzo drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Zmielić oczyszczone z błon mięso, dodać jaja, otręby, mleko, przyprawy i zeszkloną cebulę wraz z masłem. Wszystko dobrze wymieszać. Umoczonymi w wodzie rękami nabierać porcje masy, formować nie za duże kotlety i smażyć z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką na 1-2 minuty , by kotlety doszły. 
    Podawać z surówkami i gotowanymi warzywami, np. marchewką, groszkiem, fasolką szparagową...





    Schab parzony, delikatny, dietetyczny


































      • 1-1,2 kg schabu (niezbyt grubego),
      • ok. 1,5-2 l wody,
      • 3/4 szklanki soli,
      • 3/4 szklanki cukru,
      • 2 łyżki majeranku,
      • 1 łyżka świeżo mielonego pieprz,
      • 3-4 ząbki czosnku,
      • 3 listki laurowe,
      • 5 ziaren ziela angielskiego

      Wszystkie przyprawy wsypać do zimnej wody, zamieszać, włożyć schab (uprzednio oczyszczony z włókien). Włączyć płytę/gaz. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć płomień do minimum i gotować 10 minut (nie gotować na mocnym ogniu!) Wyłączyć gaz i pozostawić schab do ostygnięcia w tym "rosole" - nie przyspieszać procesu stygnięcia! Po upływie ok. 8-10 godzin raz jeszcze włączyć gaz i od momentu zagotowania trzymać przez 3 minuty na bardzo małym ogniu. Ponownie pozostawić w wywarze do całkowitego wystygnięcia.


      Po tym czasie nadaje się do konsumpcji.
      Zimny smakuje z chrzanem.





      Szynka parzona, gotowana


      • ok.1kg- 1,2kg szynki wieprzowej,
      • 2,5 l. wody,
      • musztarda chrzanowa ( 185 g),
      • 4 liście laurowe,
      • 6 ziaren ziela angielskiego,
      • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
      • 5 ząbków rozgniecionego czosnku,
      • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
      • 10 łyżeczek soli

      Przygotować zalewę: przegotowaną zimną wodę wymieszać z przyprawami i musztardą. Umyty kawałek szynki związać bawełnianym sznurkiem, włożyć do marynaty, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić do wystudzenia w zalewie na 8 - 10 godz., następnie znowu doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w rosole do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wyjąć szynkę z rosołu, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Kroić na cienkie plastry.





      Schab duszony w mleku



      • ok. 1,5 kg schabu bez kości,
      • kilka ząbków czosnku,
      • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny KOTANI (bez konserwantów),
      • 2 łyżki oleju,
      • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego,
      • 3/4 litra tłustego mleka

       
      Mięso natrzeć olejem i przyprawą, naszpikować ząbkami czosnku, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zagotować mleko i włożyć do niego obsmażony na rumiano schab. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny. Następnie wyłożyć na półmisek, dać trochę czasu, by mięso odpoczęło.
       




      Klops drobiowy z płatkami owsianymi/jaglanymi




















































      • ok. 1kg świeżo zmielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
      • ok. ½ - 3/4 szkl. płatków owsianych lub jaglanych błyskawicznych,
      • ok. 1/3 - 1/2  szkl. mleka,
      • 2 jaja,
      • sól, świeżo zmielony czarny pieprz ew. curry do smaku,
      • opcjonalnie duża garść rodzynek

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką w misce. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową, bądź papierem pergaminowym. Jeżeli forma jest z silikonu, masę mięsną wykładamy bezpośrednio. Po przełożeniu masę uklepujemy ręką zwilżoną w wodzie, by nie pozostawały wolne przestrzenie i wygładzamy wierzch. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 170-180 stopniach C przez ok. 1godz. 15 min.


      Podawać z chrzanem lub innymi ulubionym sosami oraz surówkami.





      Wersja z dodatkiem rodzynek - moja ulubiona



       














      Klops wieprzowy z kaszą gryczaną





















      • ok. 1 kg świeżo zmielonego mięsa z szynki lub łopatki,
      • 1/2 szklanki kaszy gryczanej - ugotować,
      • 2 jaja,
      • 1 drobno posiekana i zeszklona na oleju cebula,
      • sól, zmielony pieprz, ew. zmielone ziele angielskie, czosnek granulowany.

      Przyrządzić i podawać jak wyżej.






      Udka kurczaka w ostro-słodkiej marynacie























      • 4 udka lub udźce kurczaka,
      • 2-3 łyżki musztardy,
      • 1 łyżka miodu,
      • 4 ząbki czosnku,
      • 1 płaska łyżka słodkiej papryki,
      • 1 łyżeczka ostrej papryki,
      • 1 łyżeczka bazylii,
      • 1 łyżeczka oregano,
      • sól, pieprz do smaku,
      • olej do smażenia,
      • szklanka bulionu lub wody do podlania

      Udka kurczaka naciąć w kratkę ostrym nożem, natrzeć solą i pieprzem. Do miseczki włożyć musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać pozostałe przyprawy i wszystko wymieszać. Otrzymaną marynatą nasmarować udka kurczaka i odstawić pod przykryciem na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i zrumienić udka z dwóch stron, po czym podlać je bulionem lub wodą z resztą marynaty i dusić pod przykryciem ok. pół godziny.


      Uwaga: Zamarynowane w/g tego przepisu udka można zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku lub grillować.






      Paseczki z piersi kurczaka, panierowane 
      w sezamie





















      Filet z kurczaka w marynacie koperkowej ugotowany na parze





















      Marynata:

      • 2 łyżki oleju,
      • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
      • 1 łyżeczka suchego rozmarynu,
      • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
      • kilka nasion z ostrej papryczki,
      • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
      • szczypta soli,
      • 1/2 łyżeczki Vegety o Smaku Kurczaka

      Składniki marynaty utrzeć w moździerzu, natrzeć nią oczyszczone z włókien i chrząstek piersi kurczaka, wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. W garnku do gotowania na parze zagrzać wodę, położyć zamarynowane mięso, przykryć pokrywką, gotować około 10 minut. Spożywać na ciepło lub zimno.





      Skrzydełka marynowane 
      w przyprawie Garam Masala





















      • skrzydełka kurczaka,
      • przyprawa Garam Masala,
      • sól do smaku,
      • miód
      Natrzeć skrzydełka przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Upiec.






      Miniroladki z indyjską nutą






















      • piersi kurczaka,
      • suszone śliwki lub morele,
      • pół szklanki naparu herbaty,
      • 1 łyżka musztardy,
      • 1 łyżka miodu,
      • sól,
      • przyprawa Garam Masala,
      • masło klarowane do smażenia


      Śliwki lub morele namoczyć w ciepłym naparze herbaty. Piersi kurczaka oczyścić z włókien i chrząstek, pociąć w poprzek włókien (pod kątem) na plasterki. Każdy plasterek lekko rozbić, natrzeć solą i przyprawą Garam Masala, odstawić w zimne miejsce na pół godziny. Połączyć musztardę z miodem, otrzymaną mieszaniną smarować kawałki mięsa, na każdym kłaść śliwkę lub morelę, zwijać roladki, spinać wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć roladki z obu stron na rumiano, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, by doszły.





       
      Roladki z fileta indyka 
      z nadzieniem o smaku korzennym






















      • filet z indyka,
      • musztarda,
      • malutkie filety śledziowe w zalewie korzennej (np. Appetitte), lub fileciki anchois,
      • kilka plasterków boczku wędzonego,
      • sól, curry, kurkuma, oregano, gałka muszkatołowa do smaku,
      • 2 garści świeżo wyłuskanej fasolki,
      • 2 marchewki

      W małej ilości wody ugotować fasolkę z obraną i pokrojoną marchewką. Po koniec gotowania dodać przyprawy: sól, kurkumę, curry oraz szczyptę oregano i startej gałki muszkatołowej.

      W czasie, kiedy fasolka gotuje się, mięso umyć, oczyścić, osuszyć i pokrajać na plastry w poprzek włókien. Każdą porcję dokładnie zbić tłuczkiem, formując cienkie prostokąty. Plastry mięsa posmarować musztardą, a następnie układać na nich po jednym małym śledziku i plasterku boczku, zwijać roladki, po czym każdą spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na gotującą się fasolkę z marchewką, wszystko razem poddusić.

      Na talerz najpierw wyłożyć fasolkę, a na wierzch roladkę.


      Uwaga: Do środka roladki można dodać inne nadzienie lub chociażby tylko posmarować plastry indyka musztardą wymieszaną z miodem.





      Sznycle z indyka naturalne






      • filet indyka lub gotowe sznycle z fileta w opakowaniu map,
      • 1 łyżka mąki,
      • sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy do smaku,
      • olej do smażenia

      Pokrojone w poprzek włókien plastry mięsa oczyścić z błon i zbić lekko tłuczkiem, formując okrągłe sznycle. Oprószyć je delikatnie mąką i smażyć na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionym przyprawami (np.curry), podlać odrobiną bulionu lub wody i podgrzewać jeszcze chwilę pod przykryciem, aby doszły.
       
      Podawać z frytkami, ziemniakami puree lub ryżem. Oddzielnie podać cytrynę pokrojoną w cząstki oraz warzywa ugotowane al dente lub surówki.





      Filet z kurczaka w curry 
      z marchewką i kolendrą 






















      Gulasz po podlasku






















      • 1kg wieprzowiny (szynki lub łopatki),
      • 2-3 marchewki,
      • 1 korzeń pietruszki lub seler,
      • 3 cebule,
      • puszka pomidorów bez skórki lub przecier pomidorowy,
      • 3/4 szklanki wina domowego z jabłek,
      • sól, pieprz i ewentualnie sproszkowana papryka do smaku,
      • kilka świeżych gałązek lubczyku lub przyprawa magi,
      • kilka gałązek oregano lub łyżeczka przyprawy w proszku,
      • olej rzepakowy do smażenia, ewentualnie słonina


      Mięso umyć, oczyścić z włókien, pokrajać w kostkę o boku 3 cm. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obrumienić razem z pokrojoną w półplastry cebulą. Oprószyć suto pieprzem i ewentualnie sproszkowaną papryką, osolić i jeszcze chwilę posmażyć. Następnie podlać winem i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Potem wrzucić/wlać pomidory z przecierem, dusić pod przykryciem ok. 40 min.(do miękkości), w miarę potrzeby podlewając wodą. Pod koniec duszenia wrzucić związane bawełnianą nitką gałązki lubczyku i oregano (potrawa nabierze jeszcze piękniejszego zapachu) i jeszcze potrzymać na ogniu ok. 5 minut.
      Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i ogórkiem kiszonym, ewentualnie jeść z białym pieczywem i dodatkiem surówek.

      Uwaga: Według tego samego przepisu można przygotować kociołek na ognisko. Zwiększamy wtedy tylko ilość warzyw i płynu.





















       


      Duszona karkówka z cukinią i koperkiem




















      Gołąbki tradycyjne






















      • 12 dużych liści młodej kapusty,
      • 50dag mielonego mięsa wieprzowego,
      • 1/2 szklanki ryżu,
      • 1 cebula,
      • sól, pieprz,
      • olej
      • opcjonalnie koperek lub sos pomidorowy

      Liście kapusty umyć, obgotować, wrzucając na kilka minut do wrzącej osolonej wody; odcedzić, ostudzić. Ugotować ryż. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ostudzonym ryżem, cebulą i przyprawami. Przygotowane nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zakładać boki do środka, zwinąć ścisło. Gołąbki układać w rondlu jeden koło drugiego, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić oliwą, podlać wodą lub bulionem. Udusić na wolnym ogniu do miękkości.


      Podawać z koperkiem lub sosem pomidorowym (do wywaru po gołąbkach dodać koncentrat pomidorowy i sproszkowaną paprykę)

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz