piątek, 20 września 2013

Grzybobranie




















Nie umiem i nie lubię zbierać grzybów. Za to mój mąż przynajmniej raz w sezonie musi się specjalnie na nie wybrać. Zimno, pada, a on po pracy do lasu. Mało tego, po powrocie z pełnym koszyczkiem wszelakich kapeluszy, sam je oczyścił. W takiej sytuacji z przyjemnością je odgotowałam i teraz przyrządzam tak, jak mu smakują. 



Najprostsza sałatka z kołpaków (odgotowane grzyby w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim + posiekana czerwona cebula + natka pietruszki + pieprz ziołowy, podawana z kwaśną śmietaną)




















Uwaga: Kołpak, czyli płachetka zwyczajna, zwany jest w innych regionach kraju pod nazwami - niemka, turek, bydlarka, ...




















Mieszanka grzybów leśnych odgotowana, a następnie zrumieniona na patelni, podawana z kwaśną śmietaną, suto oprószona czarnym i ziołowym pieprzem.




















Babka ziemniaczana z sosem grzybowym i pomidorami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz