piątek, 3 stycznia 2014

Kiedy solimy mięso i ryby?

Mięso - do gotowania wkładamy do osolonego wrzątku z przyprawami;
- do duszenia solimy przed obsmażeniem;
- kawałki do pieczenia na grillu - 10 minut przed położeniem na ruszt;
- do pieczenia - oprószamy solą 1-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika;
- cielęcinę i wieprzowinę smażone saute, oprószamy solą 10 min. przed położeniem potrawy na tłuszcz;
- cielęcinę i wieprzowinę smażone w panierce - przed panierowaniem;
- befsztyki z wołowiny i podroby - po usmażeniu

Ryby - solimy po sprawieniu, umyciu i osuszeniu, najlepiej niewielką ilością soli morskiej.


Filety śledziowe natomiast odsalamy poprzez moczenie ich w mleku bądź wodzie, osączamy na papierowym ręczniku, a potem np. posypujemy pieprzem cytrynowym, zalewamy octem jabłkowym (lub winnym) i olejem lnianym. Ślinka leci!




















Uwaga: Generalnie sól dla organizmu człowieka jest niezdrowa, więc lepiej nie dosolić niż przesolić.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz