sobota, 21 września 2013

Zamiast cukru

Jestem łasuchem i niestety póki co nie potrafię zrezygnować z jedzenia słodkości i to kilka razy dziennie. Dlatego od dawna staram się cukier i sklepowe słodycze zastępować zdrowszymi od nich produktami. Jem dużo surowych i suszonych owoców, swojej produkcji konfitury i dżemy, piekę ciasta starając się, by były wykonane ze świeżych i zdrowszych niż w popularnych przepisach produktów, kupuję miód, gorzką, a nie mleczną czekoladę, ...
Ostatnio zaopatrzyłam się też w stewię - roślinę o bardzo słodkich liściach. Robię napar z jej listeczków i słodzę nim np. koktajl truskawkowy, doprawiam barszcz czerwony, zupę pomidorową, czy kompot z jabłek. 




Na zdjęciu stewia i mój ulubiony miód gryczany















Dzisiaj trzy łyżki naparu ze stewii dodałam do rozgotowania jabłek na mus do szarlotki.






















Przepis na Szarlotkę w dziale Wypieki i desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz