piątek, 2 maja 2014

Łatwe ciasto na majówkę

Od kilku lat eksperymentuję z ciastami, w których skład wchodzą warzywa (bo wtedy, poza pustymi kaloriami, znajdzie się w nich coś bardziej odżywczego). Na tegoroczną majówkę przygotowałam ciekawe, bardzo łatwe w przygotowaniu, o atrakcyjnym wyglądzie ciasto z dodatkiem szpinaku. Szpinak jest bardzo wdzięcznym zielskiem, bo nie ma swojego wyrazistego smaku, przez co w cieście w ogóle się go nie wyczuwa. Dodaje natomiast wypiekom wilgotności i cudownej, świeżej zielonej barwy. Poniżej zdjęcia trzech  jego wersji.


W formie keksowej z dodatkiem marchewki




 .... z dodatkiem pokrojonej suszonej moreli




















W formie babki z lukrem




















W postaci muffinek




















Przepis na Łatwe ciasto ze szpinakiem w dziale Wypieki i desery. W dziale tym  znajdziecie również przepis na Tort zielono-biały (szpinakowy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz