Od kilku lat eksperymentuję z ciastami, w których skład wchodzą warzywa (bo wtedy, poza pustymi kaloriami, znajdzie się w nich coś bardziej odżywczego). Na tegoroczną majówkę przygotowałam ciekawe, bardzo łatwe w przygotowaniu, o atrakcyjnym wyglądzie ciasto z dodatkiem szpinaku. Szpinak jest bardzo wdzięcznym zielskiem, bo nie ma swojego wyrazistego smaku, przez co w cieście w ogóle się go nie wyczuwa. Dodaje natomiast wypiekom wilgotności i cudownej, świeżej zielonej barwy. Poniżej zdjęcia trzech jego wersji.
W formie keksowej z dodatkiem marchewki
.... z dodatkiem pokrojonej suszonej moreli
W formie babki z lukrem
W postaci muffinek
Przepis na
Łatwe ciasto ze szpinakiem w dziale
Wypieki i desery. W dziale tym znajdziecie również przepis na
Tort zielono-biały (szpinakowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz