sobota, 10 maja 2014

Omlet ze stokrotkami


Większość naszych ogrodowych kwiatów jest jadalna. Kilka lat temu smażyłam kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, potem odważyłam się na spożycie pomarańczowych kwiatów liliowców (bez pręcików), a tej wiosny przyszedł czas na stokrotki....
Stokrotki są neutralne w smaku, szybko miękną w trakcie obróbki cieplnej, na talerzu wyglądają bardzo efektownie. Polecam!








Składniki omletu: garść kwiatków stokrotek (bez łodyżek), garść świeżego szpinaku, kępka rzeżuchy, ogrodowej, łyżka masła klarowanego do smażenia, 5 jaj,  płaska łyżka mąki, pół szklanki mleka, sól.

Uwaga: Gdy nie mamy stokrotek, szpinaku i rzeżuchy do omletu możemy dodać ogrodowe chwasty, np. bluszczyka kurdybanka, lebiody zwanej szpinakiem dla ubogich, jasnoty purpurowej, ....






















Bluszczyk kurdybanek



















Rzeżucha ogrodowa z koperkiem



















PS   Roztarty świeży kwiat stokrotki działa wybielająco na piegi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz