środa, 14 maja 2014

Cd. sezonu stokrokowego, czyli wiosenna zupa podlaska





















Składniki zupy ze stokrotkami i serem gorgonzola: 3 ziemniaki, 1 marchew, bulion lub kostka bulionowa, garść stokrotek, ziele (np. bluszczyk kurdybanek, jasnota purpurowa, lebioda, podagrycznik, gałązka lubczyku, koperek), ser gorgonzola, lazur lub inny pleśniowy.

Przepis znajdziecie w dziale Zupy




















PS   Z opowiadań swojej babci wiem, że w czasie wojny ludzie na Podlasiu ratowali się jedząc rozmaite zielsko, a wiosną, na tzw. przednówku, szczególnie zjadano młode listki lebiody.
Lebiodę, czyli komosę białą spożywano najczęściej na surowo, ale także duszono ją (podobnie jak my dzisiaj szpinak). Ma lekko słodkawy smak. Natomiast bluszczyk kurdybanek służył jako przyprawa, stosowany był przy kaszlu. Obecnie w kuchni zastąpiła go pietruszka naciowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz