środa, 30 lipca 2014

Schab pieczony w mleku z pieczonymi buraczkami





















Na Podlasiu lipiec upalny. Kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni nie mam apetytu na gorące posiłki. Takich jak ja, zachęcam do przygotowania dania jak powyżej na zdjęciu. Około 1 kg schabu, nacieramy ulubionymi przyprawami (u mnie był to świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony pieprz i sól), wkładamy do torebki foliowej i trzymamy przez kilka godzin w lodówce. Następnie mięso wkładamy do formy keksowej (używam silikonowych), zalewamy tłustym mlekiem do 4/5 wysokości i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Równolegle obok formy z keksem stawiamy drugą formę z napełnionymi buraczkami, które wcześniej należało dokładnie umyć i natłuścić olejem rzepakowym.
Upieczone mięso studzimy, buraki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu, Obok podajemy sos przyrządzony z 3 łyżek majonezu, 3 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego, 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i szczypty soli. W wersji odchudzającej, zamiast sosu majonezowo-jogurtowego, podajemy ocet balsamiczny.

Buraczki w tej wersji są przepyszne i uwaga nie solimy ich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz