sobota, 4 stycznia 2014

Na Podlasiu prawosławni rozpoczęli przygotowania do Wigilii

Dziś w podlaskich sklepach duży ruch. Prawosławni robią ostatnie zakupy przed świętami Bożego Narodzenia. 
Menu Wigilii prawosławnej w zasadzie nie różni się od potraw serwowanych na katolickiej  Wigilii. Są to dania przyrządzone z ryb, grzybów, warzyw, mąki, bakalii, maku, miodu, .... Wigilijną kolację rozpoczyna się od podzielenia się prosforą.


Prosfora  - odpowiednik katolickiego opłatka
















Susz z jabłek i gruszek na kompot wigilijny - obowiązkowy na tej wyjątkowej Wieczerzy


















Pierogi z prawdziwkami okraszone smażoną cebulką



















Racuchy drożdżowe (zwane w naszej rodzinie pampuchami) obficie oprószone cukrem pudrem wanilią - przepis w dziale Dania Bezmięsne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz