czwartek, 4 lipca 2013

Białe, czerwone, czarne - na Podlasiu właśnie dojrzewają porzeczki



Krzewy porzeczek w słońcu ze zwisającymi dorodnymi gronami owoców to widok iście sielski. Chodzę od krzaka do krzaka, zrywam i zjadam na zmianę białe, czerwone, czarne... Ich słodko-kwaśny smak miło orzeźwia, co bardzo pomaga w znoszeniu upałów (od wczoraj ponad 30 stopni C).
W kuchni dodaję je, gdzie się da, bo najzdrowsze oczywiście są surowe. Gotuję też kompoty do bieżącego spożycia, a za dwa, trzy dni zabiorę się za robienie przetworów.

Kompot z czerwonej porzeczki




















Ser Brie smażony w panierce
Polecam połączenie sera pleśniowego i porzeczki.
















Placek kakaowy z porzeczką


Uwaga: Przepis na placek kakaowy z porzeczkami (owocami) w dziale Wypieki i desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz