wtorek, 9 lipca 2013

Cukinia






















W ogródku mam sześć krzaczorów cukinii, które drapią i kłują swoimi ogromnymi liśćmi. Ale na tym koniec ich wad. Cukinia to kulinarnie bardzo wdzięczne warzywo. Jej owoce można jeść na surowo, można je gotować, dusić, piec, grillować, smażyć. Jest delikatna w smaku, można ją łączyć prawie ze wszystkim., nawet z ciastem kakaowym. Pomimo, że dzielę się jej plonami z sąsiadką, bliższą i dalszą rodziną, to od dwóch tygodni gości ona u mnie na stole niemal co drugi dzień.

Placek naleśnikowy z tartą cukinią



Przekąska - surowa cukinia podawana z sosem czosnkowym



 Schab duszony z cukinią i czerwoną cebulą


















Grillowana cukinia z serem feta skropiona sosem balsamiczno-miodowym



















Placki z cukinii





Placki z cukinii z sosem balsamiczno-miodowym




















Smażone talarki cukinii, młodych ziemniaków i czerwonej cebuli




















Babka ziemniaczano-cukiniowa




















Zupa cukiniowo-pomidorowa



















Zupa z cukinii



















Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepis w dziale Wypieki i desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz