W ogródku mam sześć krzaczorów cukinii, które drapią i kłują swoimi ogromnymi liśćmi. Ale na tym koniec ich wad. Cukinia to kulinarnie bardzo wdzięczne warzywo. Jej owoce można jeść na surowo, można je gotować, dusić, piec, grillować, smażyć. Jest delikatna w smaku, można ją łączyć prawie ze wszystkim., nawet z ciastem kakaowym. Pomimo, że dzielę się jej plonami z sąsiadką, bliższą i dalszą rodziną, to od dwóch tygodni gości ona u mnie na stole niemal co drugi dzień.
Placek naleśnikowy z tartą cukinią
Placek naleśnikowy z tartą cukinią
Przekąska - surowa cukinia podawana z sosem czosnkowym
Schab duszony z cukinią i czerwoną cebulą
Grillowana cukinia z serem feta skropiona sosem balsamiczno-miodowym
Placki z cukinii
Placki z cukinii z sosem balsamiczno-miodowym
Smażone talarki cukinii, młodych ziemniaków i czerwonej cebuli
Babka ziemniaczano-cukiniowa
Zupa cukiniowo-pomidorowa
Zupa z cukinii
Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepis w dziale Wypieki i desery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz