wtorek, 20 sierpnia 2013

Śliwobranie

Na działce mamy pięć gatunków śliw. Kolejno dojrzewają i kolejno część z nich przetwarzamy. Śliwki to bardzo aromatyczne, słodkie i odżywcze owoce. Żal nie zamknąć ich w słoikach. Najprostszym sposobem jest zrobienie z nich dżemów. W domu mamy związany z tym podział obowiązków. Mąż przynosi słoiki, zrywa owoce, dryluje, a potem gotowe przetwory wynosi do piwnicy. Ja myję owoce, gotuję, przekładam do słoików, opisuję.

























Łatwy i szybki przepis na dżem śliwkowy:

  • 1kg śliwek,
  • 40-50 dag cukru

Umyte, wydrylowane owoce włożyć najlepiej do szerokiego, płaskiego garnka, przesypać cukrem, wymieszać. Ogrzewać na wolnym ogniu, a gdy puszczą sok zwiększyć płomień. Mieszać od czasu do czasu, pilnując aby nie przypalić. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować ok. 10 - 15 minut. Ugotowany gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików z zakrętkami twist.

Uwaga: Jeśli lubimy, możemy do każdego słoika wrzucić jeden goździk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz