wtorek, 2 kwietnia 2013

Dlaczego profesor nigdy nie zje kiełbasy?



Kilka dni temu przeczytałam wywiad M. Żuchowicz z prof. Tadeuszem Szmańko – badaczem mięsa z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego pt. „Dlaczego profesor nigdy nie zje kiełbasy?” http://m.wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,106542,13650557,Dlaczego_profesor_nigdy_nie_zje_kielbasy__O_miesie.html
Umieszczone w nim informacje i dane  po raz kolejny utwierdziły mnie w przekonaniu, że dobrze robię nie kupując od kilku lat wędlin. Co w zamian? – Po prostu gotuję/piekę porcje  mięsa oraz różne odmiany rolad i klopsów (pieczeni rzymskich). Przygotowanie pieczystego jest proste, nie jest zbyt czasochłonne i naprawdę warto to robić i dla zdrowia i dla smaku.

Klops drobiowy z płatkami owsianymi

















  • ok. 80dag – 1kg  świeżo zmielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
  • ok. ½ -¾ szkl. płatków owsianych,
  • ok. 1/3 szkl. mleka,
  • 2 jaja,
  • sól, zmielony pieprz ew. curry do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką w misce. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową, bądź papierem pergaminowym. Jeżeli forma jest z silikonu, masę mięsną wykładamy bezpośrednio. Po przełożeniu masę uklepujemy, by nie pozostawały wolne przestrzenie, a wierzch wygładzamy zwilżoną łyżką lub łopatką silikonową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 170-180 stopniach C przez ok. 1godz. 15 min.

Klops wieprzowy z kaszą gryczaną
  • ok. 80dag – 1 kg świeżo zmielonego mięsa z szynki lub łopatki,
  • 1 torebka (100g) ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 2 jaja,
  • ew. 1 drobno posiekana cebula,
  • sól, zmielony pieprz, ew. zmielone ziele angielskie, czy czosnek granulowany.
Przyrządzić jak wyżej.


Polecam również dobrze znany -  Schab parzony oraz Szynkę gotowaną - przepisy w Potrawach mięsnych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz