Kilka dni temu
przeczytałam wywiad M. Żuchowicz z prof. Tadeuszem Szmańko – badaczem mięsa z
Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu
Przyrodniczego pt. „Dlaczego profesor nigdy nie zje kiełbasy?” http://m.wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,106542,13650557,Dlaczego_profesor_nigdy_nie_zje_kielbasy__O_miesie.html
Umieszczone w nim
informacje i dane po raz kolejny
utwierdziły mnie w przekonaniu, że dobrze robię nie kupując od kilku lat
wędlin. Co w zamian? – Po prostu gotuję/piekę porcje mięsa oraz różne odmiany rolad i klopsów (pieczeni
rzymskich). Przygotowanie pieczystego jest proste, nie jest zbyt czasochłonne i
naprawdę warto to robić i dla zdrowia i dla smaku.
- ok. 80dag – 1kg świeżo zmielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
- ok. ½ -¾ szkl. płatków owsianych,
- ok. 1/3 szkl. mleka,
- 2 jaja,
- sól, zmielony pieprz ew. curry do smaku.
Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać ręką w misce. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią
aluminiową, bądź papierem pergaminowym. Jeżeli forma jest z silikonu, masę
mięsną wykładamy bezpośrednio. Po przełożeniu masę uklepujemy, by nie
pozostawały wolne przestrzenie, a wierzch wygładzamy zwilżoną łyżką lub łopatką
silikonową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 170-180 stopniach C przez ok.
1godz. 15 min.
Klops wieprzowy z kaszą
gryczaną
- ok. 80dag – 1 kg świeżo zmielonego mięsa z szynki lub łopatki,
- 1 torebka (100g) ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 jaja,
- ew. 1 drobno posiekana cebula,
- sól, zmielony pieprz, ew. zmielone ziele angielskie, czy czosnek granulowany.
Przyrządzić jak wyżej.
Polecam również dobrze znany - Schab parzony oraz Szynkę gotowaną - przepisy w Potrawach mięsnych
Polecam również dobrze znany - Schab parzony oraz Szynkę gotowaną - przepisy w Potrawach mięsnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz